Življenjski slog
26.05.2021 08:19

Deli z drugimi:

Share

Pametne stavbe – nič več znanstvena fantastika

TECES kot nosilec in koordinator strateško razvojnih partnerstev podjetjem in razvojno-raziskovalnim organizacijam zagotavlja inovacijsko okolje za ustvarjanje sinergij na področju zelenih in tehnološko naprednih energetsko učinkovitih rešitev za pametne in trajnostne stavbe.
Podjetje TECES stremi k vzpodbudnemu okolju za povezovanje in ustvarjanje sinergij.
Podjetje TECES stremi k vzpodbudnemu okolju za povezovanje in ustvarjanje sinergij.

TECES – zelene tehnologije in energetsko učinkovite rešitve

TECES, slovenski inovacijski grozd, je z dvajsetletnimi izkušnjami eden izmed najizkušenejših slovenskih nosilcev in koordinatorjev strateško razvojnih partnerstev in strateško razvojnih projektov. Trenutno upravlja Strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo Pametne stavbe in dom z lesno verigo (SRIP Pametne stavbe) in Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE). Vodi in koordinira demonstracijski pilotni projekt Pametni dom prihodnosti za udobno in zdravo bivalno ter delovno okolje (Dom24h) ter pripravlja za Ministrstvo za obrambno RS razvojno študijo Možnosti razvoja Pametnih kampov (PamPIK). Deluje na področju treh razvojnih stebrov:

  • Pametne stavbe in dom ter oskrba z energijo pametnih mest in skupnosti
  • Celostno upravljanje z energijo in energetsko učinkovite rešitve
  • Celovita podpora razvoju kadrov

Pod svojim okriljem združuje več kot 100 vodilnih slovenskih podjetij, raziskovalno-razvojnih ter drugih organizacij. Glavno poslanstvo TECES je vzpostavljanje vzpodbudnega okolja za povezovanje in ustvarjanje sinergij. To mu omogoča, da pod istim imenovalcem združuje raznolike partnerje in jih usmerja v skupni razvoj celovitejših rešitev in konkurenčnejših produktov ter storitev. 

SRIP-PSiDL-3F_Stavba-Družinska_SLO_KONČNA
srip-psidl.teces.si

Dom24h in TECES

Primer takšne celovitejše rešitve je pilotno demonstracijski projekt Dom24h – Pametni dom prihodnosti za udobno in zdravo bivalno ter delovno okolje.

Ena od ključnih dejavnosti TECES je priprava strateških projektov in sestava strateških razvojnih partnerstev ter vodenje in koordiniranje partnerstev in projektov. Tako je TECES 2018 v okviru SRIP Pametne stavbe predstavil idejo demo projekta – Dom24h, ki v temelju posodablja koncept bivanja in dela na domu: uporabnikom stavbe zagotavlja napredno, pametno in povezljivo okolje 24 ur na dan in nudi multimodalno bivanje – uporabniki stavbo ločeno uporabljajo tako za bivanje kot tudi za aktivno delo. Delo na domu postaja vedno bolj zaželen in priročen način opravljanja dela. Glede na zadnja epidemološka dogajanja pa kar nuja. Za realizacijo te projektne ideje se je poiskalo dodatne finančne vire, identificiralo primerna podjetja, oblikovalo konzorcij partnerjev in pripravilo vso potrebno prijavno (javni razpis) vsebino in dokumentaciji.

Osnovni cilj projekta je razvoj in demonstracija novega koncepta bivanja in dela: Dom24h je zasnovan kot dom prihodnosti, ki v skladu s sodobnimi družbenimi in ekonomskimi trendi poleg kakovostnega in polnega bivanja ter preživljanja prostega časa omogoča tudi učinkovito opravljanje dela na domu (24 ur na dan).

V ta namen projekt združuje novo razvite in tehnološko napredne komplementarne rešitve 12 prepoznavnih slovenskih podjetij. Dom24h predstavlja novo konceptualno celovito rešitev gradnje in bivanja trajnostno naravnanega, pametnega in povezljivega, uporabniku prijaznega, naprednega ter zdravega bivalnega okolja.

Marles_VzorcniObjekt_0007
www.dom24h.si

TECES SYeNERGY

Poslanstvo TECES je zagotavljanje podpornega inovacijskega okolja za učinkovitejše povezovanje ter ustvarjanje sinergij naših članov in deležnikov preko vključevanja v razne skupne aktivnosti na področju zelenih tehnologij in energetsko učinkovitih rešitev.

Letos predstavljajo nove aktivnosti in dogodke pod novo celostno podobo SYeNERGY. Namenjene so povezovanju naših članov, partnerjev in deležnikov, iskanju idej ter skupnih rešitev, prenosu znanja in deljenju izkušenj, medsebojnemu spoznavanju ter druženju.

SYeNERGY predstavlja zloženko besed SYNERGY (sinergija) in eNERGY (energija) kot skupno usmeritev delovanja TECES. Tokrat izpostavljamo SYeNERGY HEKATON, ki je spletni dogodek, na katerem udeleženci rešujejo določen izziv podjetja na sodoben način v določenem časovnem obdobju in na temu namenjeni spletni platformi.

Namenjen je pridobitvi inovativnih in kreativnih rešitev na zastavljen izziv podjetja, pridobitvi CV-jev udeležencev, vpogled v njihov način razmišljanja in dela ob hkratni krepitvi blagovne znamke vključenih podjetij.

V maju bo objavljen tudi poziv na SYeNERGY HEKATON: Pametne in digitalizirane stavbe. Podjetja, ki prepoznajo svoje rešitve znotraj te tematike so vabljena, da svoj interes sporočijo na po@teces.si. Podjetja, ki delujejo na področju zelenih in tehnološko naprednih energetsko učinkovitih rešitev  so vabljena, da se pridružijo partnerstvu. Več o tem in delu TECES lahko spremljate na spletni strani teces.si in na družbenih omrežjih.

Vas zanima več iz te teme?
električna energija TECES energetske rešitve

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več
Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več
Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več