Računalništvo, telefonija
23.01.2019 09:11

Deli z drugimi:

Share

Pametna ročna ura morilca poslala v doživljenjski zapor

Za obsodbo britanskega plačanega morilca se med ključnimi dokazi znašla tudi športna pametna ročna ura Garmin Forerunner.
Za obsodbo britanskega plačanega morilca se med ključnimi dokazi znašla tudi športna pametna ročna ura Garmin Forerunner.

Relativno mladi trg pametnih ročnih ur se razvija z bliskovito hitrostjo, in nič ne kaže na to, da bi bilo temu kmalu konec. Število novih modelov in predvsem navdušenje podjetij in javnosti nad novo produktno kategorijo sta primerljivi s pojavom pametnih mobilnih telefonov pred slabim desetletjem. Med uporabniki pametnih ročnih ur na srečo najdemo tudi nepridiprave, saj policija lahko shranjene lokacijske podatke uporabi kot dokazno gradivo na sodišču

Za obsodbo britanskega plačanega morilca se med ključnimi dokazi znašla tudi športna pametna ročna ura Garmin Forerunner. Detektivi so namreč pri pregledu omenjenih lokacijskih podatkov prišli do spoznanja, da se je morilec zadrževal v okolici prebivališča enega od umorjenih v mesecih pred umorom. Poleg tega je pametna ročna ura zabeležila še 35-minutno aktivnost v soseski in nato še pot na mesto umora.

Doživljenjska obsodba plačanega morilca Marka Fellowsa, ki v kriminalnih krogih znan tudi kot “Iceman”, je dejansko prvi primer v Veliki Britaniji, kjer so v teku sodbe uporabili podatke pridobljene s pomočjo pametne ročne ure. So pa podobni primeri poznani iz sodb širom sveta, med vsemi mobilnimi napravami pa za dokazovanje krivde se večinoma porabljajo lokacijski podatki pridobljeni s pomočjo pametnega mobilnega telefona.


Prijavi napako v članku