Računalništvo, telefonija
26.08.2011 06:40
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pahorjeva vlada želi vse mlade zapreti zaradi spletnega piratstva

Vlada Republike Slovenije je ponovno izgubila kompas razuma!
Vlada Republike Slovenije je ponovno izgubila kompas razuma!

Kot vse kaže, bo v Sloveniji programsko piratstvo kmalu ostreje sankcionirano od posilstev, umorov in gospodarskega kriminala. Na to je širšo slovensko javnost opozoril poslanec SDS mag. Branko Grims. Ta je mnenja, da bo pri nas virtualni kriminal v virtualnem svetu bolj sankcioniran kot dejanska kraja dejanskega premoženja v realnem svetu. To ne preseneča, saj se je Pahorjeva vlada precej nepremišljeno lotila spreminjanja “Kazenskega zakonika Republike Slovenije”, in sicer tako na področju varstva materialnih avtorskih pravic kot računalniškega kriminala.

Predlog novele za spremembo “Kazenskega zakonika”, ki ga je parlament mimo javne obravnave in v popolni »tajnosti« že potrdil v prvem branju, je uperjen predvsem v domače pirate, ki s spleta za lastne potrebe prenašajo nelegalno glasbo, filmske posnetke ter računalniške igre in programe. Vlada je 1. odstavek 148. člena Kazenskega zakonika spremenila na način, da se bo odslej vsakogar, ki bo neupravičeno uporabil eno ali več avtorskih del ali njihovih primerkov, katerih skupna tržna cena bo pomenila večjo premoženjsko vrednost, kaznovalo z zaporom do treh let. Po zdaj veljavnem Kazenskem zakoniku se z zaporom lahko kaznuje le tiste pirate, ki piratsko programsko opremo prodajajo in s tem pridobijo protipravno premoženjsko korist.

Če bo predlog sprememb Kazenskega zakonika na področju varstva materialnih avtorskih pravic sprejet takšen kot je, se slovenskim piratom pišejo zelo hudi časi. Kot večja premoženjska vrednost se namreč šteje nelegalna programska oprema v skupni vrednosti slabih pet tisoč evrov (pet povprečnih mesečnih neto plač). To z drugimi besedami povedano pomeni, da če bomo imeli na računalniku shranjene na desetine nelegalnih programov, filmov, glasbe in slik, si bomo v primeru obsodbe prislužili, poleg visoke denarne kazni, do tri leta brezplačnega bivanja na stroške države. To velja tudi v primeru, da jih ne bomo nikoli uporabljali. In to še ni vse. Če bo kdo na primer na spletu fotografijo prodajal za 6.000 evrov in jo bomo mi imeli nelegalno shranjeno na računalniku, nas lahko prav tako doleti triletna zaporna kazen. Če bodo to zagrešili otroci, bodo seveda morali v zapor starši.

Vlada Republike Slovenije jo je prav tako usekala mimo pri predlogu sprememb “Kazenskega zakonika” na področju računalniškega kriminala. Tu je za računalničarje najbolj sporen 1. odstavek 221. člena, saj je v njem zapisano, da kdor neupravičeno vstopi ali vdre v informacijski sistem ali kdor neupravičeno prestreže podatek ob nejavnem prenosu v informacijski sistem ali iz njega, se kaznuje z zaporom do enega leta. Številni računalničarji se bojijo, da se bo lahko kot neupravičen vstop v informacijski sistem smatral tudi priklop ne nezaščiteno brezžično omrežje Wi-Fi. To sodobne elektronske naprave večinoma počnejo že same po sebi (privzete tovarniške nastavitve), kar pomeni, da se bo s tem kriminaliziral večji del Slovencev.

Stranka SDS temu predlogu sprememb Kazenskega zakonika Republike Slovenije ostro nasprotuje in bo uporabila vsa pravna sredstva, da se ta kot tak ne sprejme. Te so namreč v nasprotju tako z našo ustavo kot direktivami in sodbami Evropske unije. Upajmo, da stranka SDS pri tej nameri uspe. V nasprotnem sistemu se bomo vrnili v stare čase policijske države, kjer bomo vsi že »privzeto« v kazenskem prekršku. Razen tisti, ki bodo seveda naklonjeni vladajoči koaliciji.


Prijavi napako v članku