Tiskalniki in skenerji
14.03.2024 08:29

Deli z drugimi:

Share

Otipljivi ‘wow’ učinki na papirju

Tehnologija točkovnega lakiranja znižuje ceno in čas izvedbe za zapletene otipljive in vizualne zaključne učinke tiskovin.

Otipljivi odtisi in metalizirane površine vzbujajo čustva, ustvarjajo takojšen odziv in pomagajo vašim strankam bolje prodajati. Preberite si, kako delujejo privlačne tehnike dodelave in kako nad njimi navdušiti stranke. Pritegnili boste pozornost in roke k svojim tiskarskim izdelkom, namesto da bi se izgubili v poplavi drugih, enakih izdelkov.

Klobuk s tančico iz črne čipke krasi naslovnico knjige. Nežni čipkasti okraski se na matirani podlagi vzvišeno svetijo in so videti, kot da bi bili izrezani – prvi odziv: kupci se želijo dotakniti knjige, da bi začutili in se dotaknili strukture. Čutna izkušnja, ki sproži čustva in celo željo po nakupu knjige. Joann Peck in Jennifer Wiggins sta raziskali to povezavo. Ameriški profesorici trženja sta v študiji o taktilnih občutkih dokazali, da lahko embalaža izdelka, ki je na otip zanimiva, poveča prodajo.

Rast prodaje je cilj, ki ga imajo tiskarji in lastniki blagovnih znamk vedno v mislih, skupaj z zadovoljstvom strank. Trenutno mlajši tržniki dajejo prednost spletnim postopkom in digitalni vsebini. To je upravičeno, saj zmogljivi algoritmi spremljajo odzive strank, samodejno sprožijo interakcije in merijo ali so bili cilji doseženi. Poleg teh digitalnih procesov pa se je treba zavedati, da so ljudje čutna bitja, ki želijo listati kataloge in se dotikati ovitkov brošur. Študije kažejo, da dlje ko ljudje preživijo z izdelkom, bolj se zanimajo za njegov nakup. Če torej želite izstopati iz množice in doseči izjemne čutne odzive med svojimi strankami, poskusite embalažo, ovitke knjig ali celo pošiljke za stranke za izbrane priložnosti natisniti z otipnimi posebnimi učinki.

Izhod iz tržne niše

Na področju tiska so že nekaj časa mogoči posebni učinki na otip, kot so točkovni sijaj, tridimenzionalni tisk in vizualni kovinski, sijajni videz. Vendar so bili dolgo časa rezervirani za premijski segment. Z običajnimi proizvodnimi metodami so bili ekstravagantni zaključki pogosto neučinkoviti in dolgotrajni, tako da kot storitev niso prišli v poštev, zlasti za kratke serije s kratkimi roki. Z novo digitalno MGI 3DJetvarnish tehnologijo Konica Minolta sedaj revolucionarno spreminja panogo za ponudnike tiskarskih storitev, ki želijo lastnikom blagovnih znamk ponuditi posebej ustvarjalne in privlačne rešitve. Rezultat je povsem nova, haptična (čutna, taktilna, oprijemljiva) izkušnja, ki že na prvi pogled izstopa iz množice običajnih tiskarskih izdelkov. Hkrati tehnologija omogoča individualizacijo okrašenih tiskarskih izdelkov v enaki meri kot digitalna. Tako personalizirani paketi ali brošure pritegnejo pozornost strank in povečajo odzivnost.

Otipljivi in okolju prijazni kovinski učinki

Nova tehnologija tiskanja z natančnim točkovnim lakiranjem poudarja določena območja in dodaja 2D ali 3D učinke. Skrivnost je v dobri pripravi podlage za lakiranje ali vroče ovijanje. Za to je primerna tako imenovana predobdelava s koronami. Ta na primer na folijah ustvari funkcionalno plast, ki zagotavlja optimalno vlažnost in dovolj dobro pritrditev črnila. Glede na zasnovo se pigmenti za premazovanje z UV-žarki nanesejo selektivno v plasteh. Več kot je nanesenih slojev laka, lažje je začutiti motiv. Pri Braillovi pisavi, na primer, je zagotovljeno največje možno število slojev za tisk.

Dodaten odziv je mogoče doseči z učinki zlata, srebra in drugih zlitin, ki jih je mogoče nanesti z vročimi folijami. Ko vaše stranke slišijo besedo folija, jih morda skrbi okolje. Tehnologija, ki jo uporablja Konica Minolta, folije ne nanaša na tiskani izdelek: služi le kot nosilec za metalizirane pigmente. Samo ti pigmenti se prenesejo na lak; folija ostane v tiskarskem stroju in se reciklira. To pomeni, da pri metalizaciji ne nastajajo škodljivi plastični odpadki niti med proizvodnjo niti med kasnejšo razgradnjo končnih tiskarskih izdelkov.

Doplačila se izplačajo

Konica Minolta je z MGI stroji omogočila cenovno dostopno dodelavo tiskovin. Kljub temu so stranke, ki se zaradi višjih stroškov in daljših rokov izvedbe v primerjavi s standardnimi tiskovinami upirajo tej tehnologiji. “Ena od naših strank se je odločila za stroškovno učinkovitejši sitotisk svojega kataloga. Nato smo na lastne stroške izdelali vzorec s 3D-lakirnim zaključkom za naslovnico. Stranka je bila nad predlogom takoj tako navdušena, da je ustavila celotno proizvodnjo v sito tiskarni in nam naročila dodelavo tiskanih listov na MGI JETvarnish 3D Evolution,” poroča zaposleni pri podjetju druckpartner v Essnu.

Primer kaže, da stranke, ki so videle in občutile možne učinke cenijo inovativni pristop in so zanj pripravljene plačati višjo ceno. V študiji “Beyond CMYK: The Use of Special Effects in Digital Printing, Keypoint Intelligence” so evropski kupci tiska navedli, da so pripravljeni plačati do 89 % premijo za izboljšave digitalnega tiska v primerjavi s CMYK tiskom. Izboljšave so torej za tiskarsko industrijo obojestransko koristne, od večje prepoznavnosti na prodajnih mestih do ustvarjanja večje vrednosti za tiskarska podjetja.

Tiskani zvoki in vonji?

Če želite kot ponudnik tiskarskih storitev izstopati od konkurence, navdušiti stranke in tako izkoristiti nove prodajne možnosti, ne smete zanemariti tehnologije digitalnega lakiranja. In kdo ve, kakšne čustvene novosti bo prinesla prihodnost: morda bodo novi procesi poskrbeli za šumenje valov v potovalni brošuri ali pa bomo lahko na jedilnikih zavohali vonj jedi. Sliši se utopično, a prav to so si nekoč o otipljivem tisku mislili številni strokovnjaki.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Konica Minolta tiskalniki Konica Minolta

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Za več informacij so vam na voljo pri KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konica Minolta Slovenija

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več