Računalništvo, telefonija
18.02.2014 12:52
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Osupljivo: Nanomotorji v živih celicah!

Nanomotorji naj bi omogočili usmerjeno zdravljenje rakavih bolezni na celičnem nivoju!
Nanomotorji naj bi omogočili usmerjeno zdravljenje rakavih bolezni na celičnem nivoju!

Raziskovalni skupini ameriške državne univerze Pennsylvania State Universit je uspel podvig, ki bo za vedno spremenil sodobno medicino. Ti so namreč iz drobnih kovinskih delov zasnovali nanomotorje, ki jih je mogoče v človeškem telesu upravljati kar s pomočjo ultrazvoka in magnetnega polja. Pri nižjih frekvencah se nanomotorji skozi celice premikajo brez da bi povzročili škodo, pri nekoliko višjih frekvencah pa lahko zaradi hitrega vrtenja brez težav uničijo celično membrano.

Raziskovalci so prepričani, da bi tovrstna tehnologija lahko že v bližnji prihodnosti omogočila usmerjeno zdravljenje rakavih bolezni na celičnem nivoju, saj je možno vsakega od njih upravljati povsem ločeno. Kočni cilj izjemno zanimivega projekta pa bo priprava cenovno ugodnih nanomotrojev, ki bodo lahko povsem samodejno krožili po telesu in opravljali različne naloge, in sicer od postavitve diagnoze do zdravljenja bolezni. To naj bi se po ocenah raziskovalcev univerze Pennsylvania State Universit lahko zgodilo še pred letom 2020.

Na spodnjem videoposnetku oziroma na spletni povezavi http://bit.ly/nano-mot si lahko ogledate mikroskopski posnetek nanomotorjev pri delu. Na posnetku lahko vidite »HeLa« celice (modre okrogle tvorbe) v povezavi z nanopaličicami (zlati, podolgovati delci) in samostojne nanodelce.


Prijavi napako v članku