Računalništvo, telefonija
28.01.2008 11:33

Deli z drugimi:

Share

Osebne podatke najbolje varujeta ZZZS in Livar d.d.

Ob drugem evropskem dnevu varstva osebnih podatkov Informacijski pooblaščenec organizira multimedijsko prireditev in okroglo mizo, na kateri bodo sodelovali strokovnjaki, ki se ukvarjajo z internetom in sodobnimi informacijskimi tehnologijami: dr. Matej Kovačič, Vuk Čosić, mag. Primož Žižek in profesorica na Gimnaziji Trbovlje, Nasta Doberlet.

Informacijski pooblaščenec bo ob tej priložnosti predstavil brošuro z naslovom “Samo ti odločaš”, v kateri opozarja na pasti zlorab osebnih podatkov na internetu in je namenjena tako mladim kot staršem in učiteljem. Informacijski pooblaščenec bo podelil tudi nagradi za dobro prakso na področju varstva osebnih podatkov v letu 2007, in sicer Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije za javni in Družbi Livar za zasebni sektor.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ima 10 območnih enot in 45 izpostav. Pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja obdeluje velike količine osebnih podatkov in občutljivih osebnih podatkov. V organizaciji, ki zaposluje več kot 900 ljudi in kjer upravljajo s 145 aplikacijami, mora biti skrb za varstvo podatkov posledično na zelo visoki ravni.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ima v javnem sektorju visok ugled pri uvajanju sodobnih informacijskih rešitev, ki so neizogibne za učinkovito in varno obdelavo tako velike količine podatkov, saj zavod vodi obsežne podatkovne zbirke o zavarovanih osebah, zavezancih, organizacijah in izvajalcih zdravstvenih storitev. Uvedba kartice zdravstvenega zavarovanja in sistem e-Poizvedbe so samo nekateri primeri učinkovitega in varnega izkoriščanja možnosti sodobnih tehnologij, trenutno pa je najbolj aktualna uvedba on-line sistema in prenove kartice zdravstvenega zavarovanja. V novem sistemu prenovljena kartica zdravstvenega zavarovanja in nova profesionalna kartica ne nosita podatkov, pač pa samo digitalna potrdila, na podlagi katerih je mogoč neposreden, varen in zanesljiv dostop do podatkov, ki se nahajajo na strežnikih zavoda in prostovoljnih zdravstvenih zavarovalnic. Še pred uvedbo sistema se je zavod obrnil na Informacijskega pooblaščenca, da bi skupaj preučili zahteve, ki jih takšen projekt prinaša z vidika varstva osebnih podatkov.

Visoka raven poznavanja zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov, ustrezne informacijske rešitve na področju zavarovanja zbirk osebnih podatkov, tesno sodelovanje z Informacijskim pooblaščencem, na katerega se je zavod vedno obrnil še pred uvedbo nekaterih sistemov za obdelavo osebnih podatkov, so razlogi, zaradi katerih Pooblaščenec podeljuje nagrado za javni sektor Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Informacijski pooblaščenec pozdravlja pristop zavoda, ki upošteva zahteve varstva osebnih podatkov že v začetnih fazah oblikovanja rešitev in seveda v ostalih fazah postavitve in razvoja svojih sistemov in storitev.

Nagrado za zasebni sektor je Informacijski pooblaščenec letos podelil družbi Livar iz Ivančne Gorice. Ob nenapovedanem obisku državnega nadzornika za varstvo osebnih podatkov so v Livarju izkazali visoko stopnjo poznavanja Zakona o varstvu osebnih podatkov, saj državni nadzornik ni ugotovil nobene kršitve omenjenega zakona.

Gre tudi za enega redkih zavezancev v okviru lanskih inšpekcijskih ogledov, ki je upošteval zakonska določila o zavarovanju osebnih podatkov – osebne podatke je namreč hranil v zaklenjenih prostorih, posebej je varoval še prostor, kjer jih hranijo. Podobno je bilo z osebnimi podatki, ki jih v družbi hranijo v računalniških sistemih. Predvsem moramo opozoriti, da imajo v družbi z vidika Zakona o varstvu osebnih podatkov več kot zadovoljivo politiko gesel, saj jih morajo zaposleni menjati vsak mesec, in sicer tako v sistemskih programih, kakor tudi v programih, s katerimi osebne podatke obdelujejo. Livar d.d. je tako lahko zgled za druge gospodarske službe, pri katerih je Pooblaščenec ugotovil zadostno mero zavarovanja osebnih podatkov.

Informacijski pooblaščenec bo z organizacijo okrogle mize in podelitvijo nagrad za dobro prakso na področju varovanja osebnih podatkov tudi Slovenijo priključil k tistim državam, ki bodo ob 2. evropskem dnevu varstva osebnih podatkov, z izvedbo različnih aktivnosti, opozorile na pomen te temeljne človekove pravice.


Prijavi napako v članku