Računalništvo, telefonija
08.06.2010 11:20

Deli z drugimi:

Share

Organizacija Linaro za hitrejši razvoj Linuxa na platformah ARM

Se Microsoftovemu in Applovemu monopolu vendarle pišejo težki časi?
Se Microsoftovemu in Applovemu monopolu vendarle pišejo težki časi?

Podjetja ARM, Freescale, IBM, Samsung ST-Ericsson in Texas Instruments so združila moči in ustanovila neprofitno organizacijo Linaro, katere glavni namen je zagotavljanje finančnih in drugih virov za razvijalce odprtokodnih rešitev Linux, ki pripravljajo programsko opremo za vse bolj priljubljene platforme ARM. To vključuje vse vidnejše mobilne distribucije Linuxa, kot so na primer Android, LiMo, MeeGo, Ubuntu in WebOS.

Organizacija Linaro je tesno povezana tudi z neprofitno organizacijo Linux Foundation, ki je zadolžena za razvoj, distribucijo in trženje priljubljenih odprtokodnih distribucij Linuxa ter sodeluje s podjetji, ki so neposredno povezana z operacijskimi sistemi Linux. Tu gre predvsem za sodelovanje programerjev pri pripravi jeder operacijskih sistemov ter programske opreme za razvoj, grafiko in zagon.

Organizacija Linaro se bo med drugim zavzemala tudi za to, da se bo skrajšal čas razvoja namenskih programskih oprem za pametne mobilne telefone, tablične računalnike, televizijske sprejemnike, večpredstavnostne naprave za avtomobile in namenske izdelke za podjetja.

Prvi paket programske opreme za platforme ARM in procesorje Cortex-A lahko pričakujemo že novembra letos. Mi organizaciji Linaro ob tem seveda želimo veliko uspeha.


Prijavi napako v članku