Triki in nasveti
14.09.2004 20:08
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Optimalna postavitev dostopovne točke

Vse napovedi kažejo, da bo trg brezžičnih računalniških omrežij v prihodnje močno rasel. Če še niste lastniki dostopovne točke (Access Point), to verjetno kmalu boste, sploh če imate doma prenosni ali celo tablični računalnik, s katerim bi želeli dostopati do interneta od kjerkoli v stanovanju ali hiši. Še več, svoj internetni najeti vod boste želeli ponuditi tudi vašemu bratu, ki je eno nadstropje pod vami v bloku, pa ne boste želeli vrtati luknje skozi tla. No, če boste pozabili na zaščito, bo internetnih bitov deležen še celo kak drug sosed..
V teh vrsticah podajamo nekaj nasvetov, kam in kako postaviti dostopovno točko (AP). Namreč, ni vseeno, če je ta v kotu ali na odprtem mestu, niti na tleh ali pod stropom.
Prvo navodilo naj bo sledeče: nikoli ne fiksirajte nosilca dostopovne točke z vijaki na neko mesto, dokler niste preizkusili vseh mest v stanovanju in poiskali res najboljše lokacije za čimboljši sprejemni/oddajni signal.
Težite k temu, da dostopno točko postavite čim bližje odjemalcem – računalnikom z vgrajeno WiFi kartico. Stvar se sliši logična, ampak vseeno: če imate enega odjemalca, boste dostopovno točko postavili čim bližje njemu. Če imate več odjemalcev, postavite AP čim bolj na sredino. Seveda, če imajo vsi odjemalci enake potrebe. Če imata računalnika A in B v južnem delu hiše večje potrebe po prenosih podatkov, računalnik C v severnem delu pa manjše, potem boste seveda postavili AP bližje računalnikoma A in B. In podobno, če je v južnem delu 5 računalnikov, v severnem pa 1, potem je najbolje postaviti dostopno točko v tak del, kjer bo imelo vseh 5 “južnih” računalnikov čimboljši signal, medtem ko bo osamljeni “severni” računalnik komaj še lovil povezavo. Da je računalnik blizu dostopne točke se šteje, če ima vsaj 50 % izkoristka signala, za računalnike, ki imajo med 10 in 50 % izkoristka pa rečemo, da so oddaljeni. Kar je pod 10% štejemo kot nestabilno povezavo.
Izogibajte se fizičnim preprekam med dostopovno točko in klienti. Vsaka ovira, ki je na vidni poti med AP in klientom, zmanjša moč radijskega signala. Če že lahko izbirate, potem naj bo ovira raje lesena omara kot stena iz opeke ali celo armiran beton. Ker so ovire ponavadi pri tleh (stoli, mize …), je dobro razmisliti o postavitvi dostopovne točke nekam visoko, npr. ob ventilacijski izhod ali za karniso zavese.
Pazite tudi na odbijajoče se površine: ogledala, steklo, jeklene plošče. Ti materiali dobesedno odbijajo radijske valove, kar pomeni, da je njihova pot do ponora daljša in s tem slabša.
Namestite AP vsaj en meter stran od drugih naprav, ki oddajajo radijske signale v enakem frekvenčnem pasu (2,4 GHz), npr. mikrovalovne pečice, brezžični telefoni, brezžični monitorji za otroške sobe ipd. Podobno se izogibajte tudi namestitve poleg električnih naprav, ki lahko povzročijo motnje, npr. ventilatorji, razni elektromotorji, fluorescenčne žarnice …
Ko imate enkrat najboljšo možno pozicijo in dostopovno točko nameščeno, ji poskušajte izboljšati signal še s premikanjem anten. Sicer je najboljše, če je antena (zadnje čase sta anteni dve) obrnjena navpično navzgor, ni pa to nujno. Zato poskušajte ti dve anteni vrteti za doseganje čimboljšega signala, zraven pa imejte v mislih to, da med konkretno uporabo ne boste držali za anteno. Torej nastavite eno pozicijo in se odmaknite od dostopovne točke.
Nenazadnje je pomembna tudi pozicija klientov. Če se le da, naj ne bo računalnik povsem v kotu, saj je v tem primeru antena na njegovi kartici povsem pri zidu.
In pa še ta nasvet: če želite, lahko investirate malce več denarja in kupite tako dostopovno točko, ki ima možnost priključitve dodatne zunanje antene, kar vsekakor izboljša signal. Enako velja za kartice pri odjemalcih – tudi te imajo lahko majhen okrogel vtič, v katerega napeljemo eksterno anteno.


Prijavi napako v članku