Operacijski sistemi
15.02.2010 14:06

Deli z drugimi:

Share

Operacijski sistem Microsoft Windows 7 kmalu s prenovljenim protipiratskim sistemom

Dolge lovke piratstva sežejo povsod!
Dolge lovke piratstva sežejo povsod!

Programska oprema Windows Genuine Advantage

(WGA) je Microsoftova pogruntavščina, ki služi kot sredstvo za preverjanje pristnosti operacijskih sistemov Windows XP, Vista in 7. Protipiratska zaščita onemogoča nameščanje varnostnih popravkov za Okna in prenos številne brezplačne programske opreme iz Microsoftove spletne strani.

Ker zaščita WGA že dalj časa ne služi več svojemu namenu, se je podjetje iz Redmonda odločilo, da bo za njihov novi operacijski sistem Windows 7 pripravilo povsem novo protipiratsko zaščito z oznako Windows Activation Technologies (WAT). Ta bo, poleg klasičnega preverjanja veljavnosti aktivacijskega ključa, iskala še namenske programe, ki so v uporabi za prelisičenje ali pa obhod aktivacijskega sistema operacijskega sistema Windows 7.

Prenovljeni protipiratski sistem WAT bo proti koncu meseca februarja na voljo kot izbirni »popravek« preko sistema Windows Update, kar pomeni, da se bodo lahko uporabniki Oken 7 sami odločili o tem, ali ga bo namestil ali ne. Trenutno pa še ni znano, ali bo odklonitev njene namestitve hkrati pomenilo tudi omejen dostop do varnostnih popravkov za Okna 7in prepoved prenosa številne brezplačne programske opreme iz Microsoftove spletne strani.

Novi protipiratski sistem WAT bodo pirati le stežka prelisičili, saj se bo, ko bo enkrat nameščen na trdi disk računalniškega sistema, samodejno posodabljal preko Microsoftovih strežnikov. V kolikor bo programsko orodje naletelo na piratsko različico, potem bo poskrbelo za samodejno izključitev vseh »dodatkov« namizja, kot so ozadja, lastne ikone in programski dodatki. Operacijski sistem Windows 7 pa bo še vedno deloval povsem normalno.

Prenovljeni protipiratski sistem WAT za Okna 7 bo na Microsoftovem spletnem portalu Download Center na voljo za prenos od 17. februarja naprej, in sicer za različice Home Premium, Professional, Ultimate in Enterprise. Proti koncu meseca pa bo na voljo še kot izbirni »popravek« preko samodejnega sistema za posodabljanje Windows Update.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku