Prenosni računalniki
10.01.2012 07:41

Deli z drugimi:

Share

OLPC s cenovno ugodno tablico XO-3

Tablični računalnik OLPC XO 3.0 je kljub nizki proizvodni ceni vsestransko uporaben!
Tablični računalnik OLPC XO 3.0 je kljub nizki proizvodni ceni vsestransko uporaben!

Združenje One Laptop Per Child (OLPC) je za letošnji sejem Consumer Electronics Show (CES) pripravilo nadvse zanimiv tablični računalnik s tržno oznako XO 3.0. Čeprav njegova maloprodajna cena ne presega preračunanih 70 evrov, se ta po zmogljivosti lahko postavi po robu precej dražjim tablicam. Za preračunavanje podatkov namreč uporablja procesor Marvell ARMADA PXA618 (ARM v7) frekvence enega gigaherca.

Tablični računalnik OLPC XO 3.0 za prikazovanje slik uporablja 8-palčni oziroma 20,3-centimetrski zaslon podjetja Pixel Qi z ločljivostjo 1.024 × 768 točk. Tu gre za poseben barvni elektronski papir, ki ga je mogoče uporabljati kot povsem običajen zaslon LCD. Na njem je mogoče predvajati celo videoposnetke. Za zagotavljanje daljše avtonomije delovanja in polnjenje vgrajene baterije sta na voljo sončne celice in ročica.

Strojna oprema tabličnega računalnika OLPC XO 3.0 obsega še pogon Solid State in nepogrešljivi brezžični modul Wi-Fi. Na vgrajeni pomnilnik je mogoče namestiti tako mobilni operacijski sistem Android kot Linux. Tablični računalnik OLPC XO 3.0 bo seveda sprva na voljo le v državah v razvoju, kot so Indija, Kitajska ter številne afriške in južnoameriške države. Novinec naj bi bil nared za prodajo najkasneje proti koncu letošnjega leta. Upajmo, da ga bo mogoče kupiti tudi v prosti prodaji.


Prijavi napako v članku