Računalništvo, telefonija
13.09.2008 13:46
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ohišje Akasa Infiniti – Brez omejitev za nas in naše komponente


Akasin novi lepotec.

Ste ob zadnji nadgradnji svojega računalniškega sistema opazili da je vaše ohišje nekam majhno za vse komponente, ki bi jih vanj želeli namestiti? Matične plošče s SLI podporo, zmogljivi napajalniki, več diskov in velike grafične kartice vse rabijo svoj prostor. Obenem pa se z višanjem zmogljivosti zvišuje tudi energetska požrešnost novodobnih sistemov in s tem je večinoma povezano tudi povečano oddajanje toplote v okolico. Prva okolica naših komponent pa je seveda ohišje. Zato smo tokrat pod drobnogled vzeli novo ohišje podjetja Akasa, s komercialno oznako Infiniti. Ko smo odprli kartonsko pakiranje, ki mimogrede niti pod razno ni bilo majhno, ugotovimo da tudi samo ohišje Akasa Infiniti (s produktno kodo AK-BKINF-01) ni majhno saj se ponaša z zavidljivimi merami 52,3*54*20,5 cm in težo 10,5 kg.


Sprednji del je iz brušenega aluminija.

Pod ohišjem se nahajajo štiri nogice, ki jih lahko razširimo za večjo stabilnost ohišja. Tudi ob odprtju stranice pa ne razočara saj je izdelano iz kvalitetne pločevine, robovi v ohišju pa so zaobljeni in brušeni tako da ni nevarnosti, da bi se uporabniki med pripravo ohišja in namestitvijo komponent vanj poškodovali na ostrih robovih. Tudi znotraj ohišja se seveda ogromno prostora in par zanimivih rešitev. Ohišje je lepe črne barve, izdelano iz kvalitetnih materialov, sprednja stranica pa je iz brušenega aluminija. Združljivo je s tipi matičnih plošč ATX, Micro ATX in Extended ATX, na sprednji strani pa ima kar enajst 5,25-palčnih (od tega sicer eno zaseda nadzorna pločica), znotraj pa je na voljo šest 3,5-palčnih diskovnih rež ter ena 3,5-palčna reža za disketnik ali bralnik spominskih kartic. Ohišje je opremljeno s tremi kvalitetnimi 12-centimetrskimi ventilatorji od katerih imata sprednja dva, ki skrbita za dotok zraka vgrajene tudi protiprašne filtre. Sprednja stranica je iz mrežaste pločevine ki omogoča boljši pretok zraka, modularna zasnova sprednje stranice pa omogoča popolno svobodo pri izbiri želene pozicije za enote. Lahko bi imeli celo diskovne kletke čisto na vrhu ohišja in optične enote in kontrolno ploščico čisto na dnu če bi tako želeli.


Odprta prednja maska in odstranjena ena kletka za diske.

Uporabnikom so na voljo dve kletki za trde diske v vsako pa lahko namestimo 3 diske za skupno do 6 diskov v diskovnih kletkah. Diskovna kletka se ponaša še s tehnologijo Quiet HDD, ko zmanjšuje vibracije trdih diskov in pripomore k njihovemu tišjemu delovanju. Vsaka od kletk je opremljena tudi z velikim in kar je pomembno tihim 12 cm ventilatorjem, ki ob delovni hitrosti vrtenja 1.200 obratov na minuto proizvede le 23,1 dB šuma v eni minuti pa ohišje prevetri z okrog 1,3 kubičnega metra zraka (47.98 CFM). Vsak od teh dveh ventilatorjev na diskovnih kletkah ima tudi zračni filter, ki ga lahko odstranimo in operemo z vodo, prav tako brez kakršnegakoli orodja lahko iz ohišja odstranimo tudi obe kletki, ki sta pripeti z zatiči. Tudi na splošno bomo izvijač potrebovali le pri namestitvi matične plošče, grafične kartice, napajalnika in za pritrditev posebnih sani na optične pogone. Potem pa se tako optični pogoni kot trdi diski nameščajo z uporabo sani, ki jih namestimo v za njih pripravljena mesta.


Prostorna notranjost.

Ne smemo pa pozabiti omeniti še posebne mrežaste pločevine, kar že samo po sebi pripomore k boljšemu odvajanju toplote, poleg tega pa lahko na to mesto namestimo še dva dodatna 12-centimetrska ventilatorja za še boljše odvajanje toplote. Prav tako pa lahko zaradi prostorne zasnove ohišje na to mesto namestimo tudi radiator vodnega hlajenja. Omenimo lahko še to, da sta na zadnji strani ohišja nameščeni tudi dve izhodni luknji, ki omogočata namestitev zunanjega modua vodnega hlajenja.

Na zgornji sprednji strani ohišja je tudi nadzorna ploščica z gumboma za vklop in ponovni zagon računalnika ter vsemi potrebnimi priključki, ki bi jih pri svojem delu lahko potrebovali na sprednji strani računalnika. Najdemo tako 2x USB kot tudi HD Audio In/Out, Firewire ter celo eSATA vtičnice. V paketu tako poleg samega ohišja in navodil za uporabo dobimo še protiprašne filtre za ventilatorje, 3 12 cm ventilatorje, dve kletki za diske, kletko za FDD enote, ter kopico sani za namestitev enot in vijakov za namestitev različnih komponent.


In še odprta nadzorna ploščica s priključki.


Nadzorna ploščica na sprednji strani.

Kako se ohišje obnese v praksi?

Sedaj pa si oglejmo še kako se je ohišje obneslo v praksi. Vanj smo namestili sodobno računalniško konfiguracijo, ki so jo sestavljale naslednje komponente:

– Napajalnik Tagan TG500-U33 500W
– Matična plošča Intel DQ35JOE
– Procesor Intel Core 2 Duo E8200
– 2x2GB DDR800 Transcend pomnilnik
– Trdi disk Western Digital Raptor 74 GB
– Trdi disk Western Digital Caviar 640 GB
– Grafična kartica Gainward GeForce 8800GT 512MB
– Optična enota NEC DVD-RW

Po zaslugi kvalitetne zasnove in enostavnih namestitvenih modulov je bila namestitev hitra in enostavna. V ohišju je glede na prejšnje ohišje z isto konfiguracijo precej več prostora, kar je vidno na naslednji dveh slikah.


Namestitev v prejšnjem ohišju, ki tudi ne spada med najmanjše (Coolermaster Centurion).

Namestitev v novem Akasinem Infiniti ohišja.

Prav tako smo z navdušenjem ugotovili, da anti-vibracijski mehanizem za trde diske resnično deluje, saj Western Digitalov Raptor sedaj oddaja precej manj šuma med delovanjem. Ohišje skrbi za dober pretok zraka saj je tudi po večurni višji obremenitvi procesorja in grafične kartice še vedno odlično hladilo notranjost računalnika.


Luknje za cevi vodnega hlajenja na zadnji strani.

V zaključku bi se radi zahvalili podjetju IN.PU.T. (www.in-put.com) ki nam je omenjeno ohišje priskrbelo za test, prav tako pa ga pri njih lahko že tudi kupite za 109,90 EUR z vštetim DDV-jem (http://www.in-put.com/shopping/product_details.php?product_id=5867&id=269).

Ohišje Akasa Infiniti je izpolnilo naša pričakovanja saj gre za odlično zamišljeno, lepo in uporabno ohišje, katerega zasnova skrbi za odlično hlajenje vgrajenih komponent, dopušča pa nam veliko svobode tako pri izbiri namestitve modulov na sprednji strani ohišja kot tudi znotraj ohišja, kjer je prostora res veliko, pripravljeno pa je tudi že na vgradnjo vodnega hlajenja. Zato lahko to ohišje le priporočimo saj kot smo že enkrat zapisali se lahko kvalitetno ohišje kupi enkrat in takrat malo boljše, pa nam bo potem dobro služilo za več generacij sistemov naprej.


Prijavi napako v članku