Računalništvo, telefonija
17.05.2016 10:51

Deli z drugimi:

Share

Odprta platforma za samodejno vozeča vozila

Odprta platforma za samodejno vozeča vozila
Odprta platforma za samodejno vozeča vozila

Številna vodilna tehnološka podjetja in avtomobilski giganti širom sveta že dalj časa preizkušajo prototipe samovozečih avtomobilov, ki so večinoma brez stopalk in volana. Za samodejno vožnjo se še vedno uporablja kombinacija laserskih in radarskih senzorjev, visokoločljive kamere in navigacijskega sistema. Ker pa razvoj samodejno vozečih vozil ne napreduje tako, kot bi si mnogi želeli, je podjetje NXP Semiconductor je predstavilo platformo, ki bo proizvajalcem avtomobilov omogočila napredek pri razvoju in izdelavi avtonomnih vozil.

Inženirji podjetja NXP Semiconductor so dejansko pripravili centralno računalniško enoto BlueBox, ki se poveže z najrazličnejšimi tipali in z njihovo pomočjo pridobi 360-stopinjsko sliko dogajanja okoli vozila. Novost temelji na osnovi odprtokodnega operacijskega sistema Linux, ki za samodejno vožnjo avtomobila uporablja umetno inteligenco v povezavi s strojnim učenje. S tem pristopom računalniška enota BlueBox zaznava predmete v okolici, v realnem času oceni dan položaj ter samodejno vozečemu avtomobilu posreduje navodila za vožnjo.

Pri podjetju NXP Semiconductor so prepričani, da bo s pomočjo njihove odprte platforme za avtonomna vozila uspelo pospešiti razvoj teh visokotehnoloških vozil. Če bo šlo vse po načrtih, bodo tovrstni avtomobili postali stalnica najkasneje do leta 2020, vključno z evropskim prostorom, saj je pred kratkim Evropska unija podpisala deklaracijo, ki ureja uvedbo avtonomnih vozil na evropskih cestah. Na osnovi deklaracije bo v Evropski uniji najkasneje do konca leta 2019 postavljeno univerzalno oziroma enotno omrežje, ki bo poskrbelo za povezavo vseh samodejno vozečih vozil na evropskih cestah.


Prijavi napako v članku