Računalništvo, telefonija
12.10.2017 09:00

Deli z drugimi:

Share

Odprite okno v svet virtualne resničnosti

VR očala vas na neverjetno realističen način popeljejo v virtualne svetove. Z njimi lahko razširite svoja obzorja in doživite na tisoče zanimivih novih izkušenj.
Odprite okno v svet virtualne resničnosti
Odprite okno v svet virtualne resničnosti

Virtualna resničnost je v zadnjih nekaj letih ena glavnih tem na tehnološkem področju. Tehnologija je namreč dovolj napredovala in postala dovolj zmogljiva, da zna prikazovati že zelo realistične virtualne svetove, to pa prinaša ogromen potencial tako na področju zabave kot tudi na družbeno koristnih področjih. Prva stvar, ki pade na pamet, so seveda igre, ki v virtualni resničnosti dobijo povsem novo raven, saj vas dobesedno odpeljejo v svoj domišljijski svet; ampak virtualna resničnost predstavlja še veliko več, kot le igračo.

Je medij, ki bo v prihodnosti pomagal reševati marsikatero težavo. Veliko se omenja potencial virtualne resničnosti na področju zdravstva, kjer bo zdravstvenemu osebju pomagala pri zahtevnih operacijah, telovadbe, kjer bodo uporabnika trenirali digitalni trenerji, gradbeništva, kjer bo omogočala boljše načrtovanje, in izobraževanja, kjer bodo številni koncepti predstavljeni na bolj interaktiven način.

Najbolje pri tem pa je, da za dostop do virtualnih svetov že danes ne potrebujete več kakšne znanstvenofantastične opreme, ampak je dovolj že dovolj zmogljiv pametni telefon v kombinaciji z VR očali. VR očala v kombinaciji z vašim pametnim telefonom postanejo futuristična naprava za vso tridimenzionalno tehnologijo, kar pomeni, da lahko kar sredi svoje dnevne sobe uživate v 3D filmih (tudi tistih z vsebino za odrasle), se s pomočjo Googlove aplikacije Street View sprehajajte se po najbolj znamenitih krajih na svetu in vživite v napredne VR igre.

VR očala predstavljajo most za inovativno združitev uporabnikovega obstoječega pametnega telefona s tehnologijo VR aplikacij ter očal in leč, ter s tem vstopnico v 3D svetove. VR očala vam tako dajejo zmožnost, da odpotujete na različne konce sveta, ki jih drugače verjetno nikoli ne bi obiskali, ker so prenevarni, predragi, izven dosega vaših meja, ali ker preprosto ne marate letenja. Virtualno resničnost tako lahko že danes uporabite za plezanje na goro Everest, za raziskovanje velikega Grand Canyona, za vožnjo z gondolo po Benetkah, za potepanje po vesolju in za ogled številnih dih jemajočih 360-stopinjskih posnetkov, ki so jih objavili drugi ljudje.

Kje dobim VR vsebino?
Virtualna resničnost pomembno vpliva na stopnjo vživljanja v izkušnjo. Če vzamemo za primer igre, vas te v virtualni resničnosti bolj posrkajo vase in ponudijo bolj realistično izkušnjo. V VR igrah se dobesedno znajdete sredi domišljijskega sveta, ki vas obkroža z vseh strani in ni le slika na oddaljenem ekranu. Potencial virtualne resničnosti pa vedno bolj prepoznavajo razvijalci vseh aplikacij za pametne telefone, saj je večina že nekaj časa prilagojena tudi za uporabo s 3D projektorji in VR očali.

Z VR očali je sicer kompatibilna večina novejših pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android in iOS, VR aplikacije pa se nahajajo v pripadajočih digitalnih trgovinah, torej Google Playju in App Storu. Najdete jih tako, da v iskalnik digitalne trgovine vpišete ključno besedo “VR” in odpre se vam seznam se aplikacij in igric, ki so namenjene uporabi z VR očali. Izbirate lahko med številnimi aplikacijami, ki pokrivajo različna področja, tako da lahko vsak najde nekaj uporabnega za svoje želje in potrebe. Vse od najbolj norih vlakov smrti in prizorov iz znanstveno-fantastičnih filmov, do zabavnih arkadnih iger (na primer legendarni Pac-Man v VR obliki) in grozljivih iger, ki ti pomagajo pri premagovanju strahu.

Zabava za odrasle
Pomemben segment pa, tako kot pri klasičnih “2D” medijih, ne nazadnje predstavljajo tudi vsebine za odrasle. Avtorji takšnih vsebin so namreč popolnoma zagrabili VR tehnologijo, saj omogoča zelo doživetveno izkušnjo. “VR Porn” tako predstavlja revolucionaren način ogleda vsebin za odrasle, saj vas odpelje na prizorišče in postavi v središče dogajanja.

Kje lahko dobim VR očala?

Različna VR očala po zelo ugodnih cenah lahko najdete na spletni strani vr-ocala.si, kjer imajo v zbirki vse od različnih daljincev in preprostih Googlovih očal Cardboard, do najnovejših očal znamke Shinecon. Boljši modeli imajo tudi HQ slušalke ter vgrajen lasten HD 5.5″ 4K ekran, zato zanje ne potrebujete telefona. Na njihovi strani najdete tudi odgovore na vprašanja o tehnologiji virtualne resničnosti, prav tako pa tudi usmeritve glede iskanja vsebine.

Za bralce Računalniških novic pa so pripravili tudi posebno akcijo, v kateri VR očala lahko dobite še 10 % ceneje. Kodo s kupona na sliki ob nakupu le vpišite v ustrezno okence in potrdite nakup.

(oglasno sporočilo)


Prijavi napako v članku