Telefoni
22.09.2014 12:07

Deli z drugimi:

Share

Odkrita velika varnostna luknja pri novem iPhonu 6

Namesto prijave s prstnim odtisom raje uporabite klasično geslo!
Namesto prijave s prstnim odtisom raje uporabite klasično geslo!

Čeprav Applova nova mobilnika iPhone 6 in iPhone 6 Plus ne prinašata nič novega v primerjavi s konkurenčnimi rešitvami (večji zaslon, brezstična tehnologija NFC in zmogljivejši procesor), so ti dobesedno obnoreli ameriške uporabnike storitev mobilne telefonije. Žal pa je varnostnim strokovnjakom le nekaj dni po pričetku njihove prodaje uspelo prelisičiti bralnik prstnih odtisov, in sicer na povsem enak način kot pri njegovem predhodniku. Tudi pri novincih namreč zadošča le povsem običajen odlitek prstnega odtisa, ki ga »napadalec« pridobi bodisi z uporabo lepila bodisi s prozorno folijo.

Stara ranljivost prisotna v novem bralniku prstnih odtisov pametnih mobilnikov iPhone 6 in iPhone 6 Plus je vse prej kot nepomembna, saj se bralnik v navezi z mobilnim operacijskim sistemom iOS 8 lahko uporablja tudi za zaščito dostopa do izbranih aplikacij, kot je na primer prihajajoči Applov mobilni plačilni sistem Pay. Na srečo pa mora napadalec vnaprej vedeti, kateri prst predstavlja geslo, mora imeti na voljo dovolj kakovosten prstni odtis in orodje za izdelavo odlitka, sicer se bralnik prstnih odtisov izključi že po petih poizkusih, možnost nadaljnje prijave pa je mogoč le še z vnosom pravilnega gesla.

Čeprav bralnik prstnih odtisov novih Applovih pametnih mobilnih telefonov iPhone 6 in iPhone 6 Plus ni enostavno prelisičiti, se ob tem vseeno postavlja vprašanje smiselnosti uporabe prstnih odtisov kot načina prijave. V nasprotju s klasičnimi gesli namreč prstnih odtisov ne moremo spreminjati, hkrati pa jih puščamo vsepovsod ob slehernem dotiku roke. Zaradi tega vam za omejitev dostopa še vedno priporočamo uporabo klasičnega gesla.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku