Računalništvo, telefonija
21.09.2016 06:23

Deli z drugimi:

Share

Objava povezav do piratskih vsebin je skoraj vedno nezakonita!

Spletne povezave do nezakonitih avtorsko zaščitenih vsebin niso sporne, a to le v izjemnih primerih.
Spletne povezave do nezakonitih avtorsko zaščitenih vsebin niso sporne, a to le v izjemnih primerih.

Sodišče Evropske unije je nedavno sprejelo nadvse zanimivo odločitev, ki se nanaša na deljenje povezav do nelegalnih vsebin, pri čemer je to odločalo o njihovi zakonitosti. Sodniki so sprejeli odločitev, da same spletne povezave do nezakonitih avtorsko zaščitenih vsebin niso sporne, a to le v izjemnih primerih. Tu morata biti izpolnjena dva temeljna pogoja, in sicer da je objava neprofitna in da za nezakonitost upravitelj ni vedel. To pomeni, da ko upravljavca spletne strani o nezakonitosti obvesti imetnik avtorskih pravic, mora ta povezavo nemudoma odstraniti in da povezave do nelegalnih vsebin niso dovoljene na spletnih straneh, ki se financirajo z oglaševanjem ali preko donacij.

Sodišče Evropske unije je odločitev o deljenju povezav do nelegalnih vsebin sprejelo na podlagi primera iz leta 2011, ko je priznani nizozemski spletni dnevnik GeenStijl objavil povezavo do neobjavljenih fotografij iz revije za odrasle Playboy. Težava pa je bila v tem, da je spletna stran GeenStijl neprestano posodabljala povezave do spornih vsebin, kar je Playboyu seveda povzročalo znatno poslovno škodo. Sodišče Evropske unije je pričakovano odločilo v korist revije za odrasle Playboy, saj je GreenStijl.nl komercialna spletna stran in upravitelji strani so vedeli za nelegalno vsebino.

Ker se je Sodišče Evropske unije končno opredelilo glede pogojev, kdaj povezave do nezakonitih avtorsko zaščitenih vsebin niso sporne oziroma nelegalne, so poznavalci prepričani, da bo ta odločitev zagotovo sprožila val novih tožb zoper upravljavce spletnih strani. Ali bo to pripomoglo k zmanjšanju piratstva, pa bo seveda lahko pokazal le čas.


Prijavi napako v članku