Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
26.01.2022 07:42
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ob 25-letnici v 17 državah, po novem tudi v Afriko

Softnet z informacijskimi in telekomunikacijskimi rešitvami letos beleži 25-letnico delovanja. Ob tem direktor Andrej Boštjančič ne skriva, da se nameravajo še širiti.

»Načrtov, idej in planov je veliko. S Softnetovimi storitvami se bomo v prihodnje širili tudi v posamezne države v Aziji in Afriki.« Že sedaj poslujejo v 17 državah po vsem svetu.

»Po širitvi v Azijo smo se odločili, da največji potencial za širitev predstavlja afriški kontinent. Veliko podjetij se namreč širi ravno tja in ta podjetja so v večji meri že naše stranke. Poleg tega v Afriki opažamo izredno hitro digitalizacijo družbe – od mobilnega plačevanja do ostalih spletnih storitev.« dodaja direktor Softneta.

S širitvijo v Azijo so se veliko naučili

Boštjančič se spominja, da pred 25. leti še marsikateri direktor v podjetju ni imel računalnika na mizi in je bil dostop do interneta v podjetju prej eksotika kot delovno orodje. Še 20 let nazaj so bile standarne pasovne širine v podjetjih 64 ali 128kb/s. Njihovo določitev, da bodo nudili storitve samo podjetjem, je marsikdo sprejel s posmehom, kako bodo kaj dosegli na tem trgu v smislu obsega poslovanja. Ob tem je treba razumeti, da se je s konsolidacijo v večini panog število srednjih in velikih podjetij s skoraj 2000 skrčilo na približno 300 in s tem tudi število potencialnih naročnikov.

»V letu 2002 smo sprejeli odločitev širitve najprej na balkanske države in v letu 2010 še v Azijo. V vseh teh časih se je potreba po telekomunikacijskih storitvah povečevala, rasla je tudi zahtevnost in kompleksnost. Že zgodaj smo začeli graditi svojo optično omrežje. Tako imamo lastno optično omrežje ne samo v Sloveniji, ampak v vseh večjih mestih nekdanje skupne države. S tem smo postali zelo pomemben igralec na trgu storitev za podjetja v regiji,« opisuje Boštjančič.

S širitvijo v Azijo so prišli do globalnih projektov, ki nekajkrat presegajo zahtevnost regionalnih, in so se pri tem veliko naučili. »V letu 2007 so postali tudi operater za fiksno telefonijo najprej v Sloveniji, potem še na Hrvaški, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in nazadnje še v severni Makedoniji. Nato smo postali še operater mobilnih telekomunikacijskih storitev v Sloveniji. Tako omogočamo ves nabor mobilnih storitev, vključno z 5G, VoLTE, VoWifi in E-SIM,« je ključen razvoj strnil direktor Softneta.

Zaradi telekomunikacij bi bile posledice Covida-19 hujše

Pandemija Covida je zarezala tudi v njihovo delovanje. »Če bi se zgodil Covid-19 pred 20 leti, bi vse obstalo. Tako pa je ravno zaradi telekomunikacij veliko panog delovalo brez težav. Vsi, katera delovna mesta so primerna za delo na daljavo, so spoznali delo od doma, vsi so se naučili naročati stvari preko spleta. Brez nas operaterjev bi bile posledice veliko hujše,« strne Andrej Boštjančič. Dodaja pa, da je ta situacija brez možnosti potovanj prinesla tudi nekaj težkih situacij, še posebej, ko je bilo treba zaposlovati v oddaljenih pisarnah. »Tako smo morali marsikoga zaposliti na podlagi razgovora preko zooma ali kake druge patforme. Pa ne samo zaposliti, ampak tudi uvajati in izobraževati.«

Na rezidenčni trg telekomunikacijskih storitev so vstopili preko njihovega podjetja Omrežje in drugih povezanih gospodarskih družb.  Le to omogoča vse storitve, ki jih današnji naročnik potrebuje doma, in sicer med drugim dostop do spleta, fiksna in mobilna telefonija ter TV.

Prav tako so v teh letih povečali število zaposlenih. Tako je sedaj v vseh podjetjih v skupini Softnet že skoraj 100 zaposlenih.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Softnet

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SoftNET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SoftNET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SoftNET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več