Operacijski sistemi
02.06.2016 13:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

O težavah z operacijskim sistemom Android neposredno iz ust vodstva podjetja Google

Tudi podjetje Google bo odigralo svojo vlogo v boju proti terorizmu.
Tudi podjetje Google bo odigralo svojo vlogo v boju proti terorizmu.

Konferenca Code je postregla z nekaterimi zelo zanimivimi gosti in CEO podjetja Google, Sundar Pichai, spada med njih. Pichai se je v kratkem intervjuju dotaknil vseh zanimivih področij v tem trenutku, med drugim tudi kako naj bi se Android uspešneje boril z Apple iPhone in operacijskim sistemom iOS.

Pri tem se Google vse bolj zanaša na pametne telefone Nexus. Slednji namreč nastajajo v tesnem sodelovanju med Googlom in izbranim proizvajalcem pametnih telefonov z blagovno znamko Nexus. V tem trenutku sta to LG, ki proizvaja Nexus 5X in Huawei katerega je Google izbral za proizvodnjo Nexusa 6P. Po eni strani namreč googlov Android, ki deluje na širokem naboru pametnih telefonov različnih proizvajalcev, povečuje dostopnost do googlovih aplikacij, ki so predhodno nameščene. Vendar pa, po besedah Pichaija, prinašajo proizvajalci pametnih telefonov s sabo lastne alternative in predelave operacijskega sistema. Posledično so pametni telefoni Android težji za uporabo kot iPhone in iOS operacijski sistem. Google naj bi v prihodnosti tako več pozornosti posvetil pametnim telefonom Nexus, ki ponujajo operacijski sistem Android v svoji prvotni obliki brez nadležnih dodatkov.

Razlog zakaj proizvajalci integrirajo lastne programske rešitve je preprost. Glede na to, da vsi pametni telefoni danes več ali manj ponujajo podobne zmogljivosti, je izgled in delovanje operacijskega sistema edina možnost diferenciacije. Pri tem se je Pichai lepo izognil na vprašanje novinarja, ki ga je spraševal o mnenju Googla na dejstvo, da je podjetje Samsung danes edini večji proizvajalec pametnih telefonov, ki ustvarja dobiček s prodajo pametnih telefonov Android. Pichai je poudaril, da je Android kompleksen ekosistem, ki na eni strani omogoča vstop na trg pametnih telefonov a po drugi strani predstavlja svoje izzive. Pri tem naj bi marsikatero lokalno podjetje, ki prodaja pametne telefone Andorid samo v lastni državi, prav tako uspelo doseči profitabilnost.

Več kot očitno je, da se operacijski sistem Android nahaja pred velikimi izzivi katerih se zavedajo tudi pri Googlu. Prav tako postaja jasno, da bo v prihodnje nakup pametnih naprav Nexus morda edini način, da bodo uporabniki lahko uživali ob pristni verziji operacijskega sistema Android.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku