Grafične kartice
19.01.2010 06:20
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nvidia GeForce GF100 Fermi navdušuje

Ali bo na prestižni prestol zopet sedel nov grafični kralj v zeleni opravi?
Ali bo na prestižni prestol zopet sedel nov grafični kralj v zeleni opravi?

Čeprav bo podjetje Nvidia ponudilo v prodajo prve grafične kartice, ki nastajajo pod tovarniško oznako Fermi, šele čez dobra dva meseca, je javnosti vendarle razkrilo nekaj podrobnosti o novi grafični zverini, ki jo bo krasilo ime Geforce GF100. Nova grafična kartica, ki bo seveda v polni meri združljiva z Microsoftovo najnovejšo knjižico DirectX 11, bo grafične oblike preračunavala s kar 512 združenimi procesorji oziroma z vrtoglavimi tremi milijardami tranzistorjev. Za shranjevanje vmesnih izračunov bo zadolžen hitri grafični pomnilnik GDDR5, ki bo z grafično sredico, izdelano s pomočjo napredne 40-nanometrske tehnologije, povezan preko 384-bitnega vodila.

Grafična kartica Nvidia Geforce GF100 bo omogočala izjemne rezultate v operacijah, ki zahtevajo vzporedno obdelavo podatkov, saj naj bi bila za kar osemkrat zmogljivejša od grafičnih kartic družine GeForce GT200. Grafična kartica Nvidia Geforce GF100 naj bi bila kot nalašč tudi za igranje grafično obogatenih računalniških iger, saj pri računalniški igri Far Cry 2 po zmogljivosti brez težav prekaša grafično kartico družine GeForce GTX 285. Novinka bo povsem pisana na kožo tudi superračunalnikom. Pri polni obremenitvi bo namreč porabila le dvajsetino električne moči v primerjavi s primerljivimi sistemi.

Nvidia naj bi grafično kartico Geforce GF100 javnosti prvič predstavila na letošnjem računalniškem sejmu CeBit v Hannovru. O njeni maloprodajni ceni in dobavljivosti pa je vsaj zaenkrat seveda še prezgodaj govoriti.

Vas zanima več iz te teme?
Nvidia grafične kartice

Prijavi napako v članku