Računalništvo, telefonija
18.07.2020 10:05

Deli z drugimi:

Share

Nvidia dobila konkurenco na področju umetne inteligence!

Čipovje Colossus MK2 podjetja Graphcore bo zlahka kos tudi najzahtevnejšim nalogam.
Čipovje Colossus MK2 podjetja Graphcore bo zlahka kos tudi najzahtevnejšim nalogam.

Napredna umetna inteligenca in rešitve, ki so neposredno povezane z njo, so trenutno v tehnološkem svetu ena najbolj opevanih tem. Podjetja zaradi tega na vseh področjih vanjo vlagajo zajetne vsote denarja in kadrovskih virov, saj gre za panogo, ki veliko obeta. Čeprav je na tem področju doslej bolj kot ne prevladovalo podjetje Nvidia, se je nedavno izkazalo britansko podjetje Graphcore, ki je specializirano predvsem za čipe za področje umetne inteligence.

Njihovo najnovejše čipovje pa je opremljeno z oznako Colossus MK2 oziroma GC200 IPU in gre za zdaleč najbolj zapleten čip na svetu. Novost je dejansko opremljena s kar 59,4-milijardami tranzistorjev, medtem ko je najnovejši procesor Nvidia A100 opremljen z »zgolj« 54 milijardami tranzistorjev. Vsak čip GC200 je sestavljen iz 1.472 ločenih procesorskih jeder in 8.832 vzporednih ločenih niti v navezi z 900 megabajti sistemskega pomnilnika v samem procesorju. Čip GC200 bo na voljo prek plošče M2000 IPU s štirimi GC200 čipi v ohišju s skupno močjo kar enega petaflopa.

Posebnost čipovja z oznako Colossus MK2 je tudi v tem, da jih lahko enostavno povežemo med sabo. Skupaj je mogoče povezati do 64 tisoč enot M2000 IPU. Novost bo podjetjem na voljo kmalu, sistemi pa bodo uporabljeni predvsem za najzahtevnejše računske operacije.


Prijavi napako v članku