Računalništvo, telefonija
19.02.2015 10:41
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

NSA nameščala škodljivo programsko kodo na trde diske

Svetovni proizvajalci trdih diskov so sodelovali pri nameščanju škodljive programske kode na njihove izdelke,
Svetovni proizvajalci trdih diskov so sodelovali pri nameščanju škodljive programske kode na njihove izdelke,

Številne dosedanje afere, povezane z vohunjenjem ameriške agencije za nacionalno varnost NSA (National Security Agency), so jasno pokazale, da lahko njeni agenti brez večjih težav vdrejo v praktično vse oblačne storitve in naprave, ki so prisotne na trgu. Kot vse kaže, to agentom še ni bilo dovolj, saj so poleg tega celo prikrito nameščali vohunsko programsko kodo na trde diske osebnih računalnikov. Ti so škodljivo programsko kodo nameščali neposredno v strojno kodo trdega diska, kar posledično pomeni, da je bila zunaj dosega protivirusne rešitve.

Najhuje pri vsem tem pa je bilo to, da so vohunski agenciji NSA nameščanje škodljivih programskih kod na trde diske osebnih računalnikov dovolili kar proizvajalci sami oziroma so ji dali celo soglasje. Varnostno podjetje Kaspersky Lab je razkrilo, da so ameriški vohunski agenciji nameščanje škodljivih programskih kod dovolili vsi večji proizvajalci trdih diskov, kot so Seagate, Toshiba in Western Digital. Trenutno žal še ni znano, na koliko pomnilniških medijev je bila vohunska škodljiva koda nameščena in kje so bili ti prodani, po vsej verjetnosti pa so bili okuženi trdi diski namenjeni problematičnim državam, kot so Iran, Pakistan in Kitajska.

Ameriška agencija za nacionalno varnost NSA ugotovitev varnostnega podjetja Kaspersky Lab ni želela komentirati, saj se je zavila v popoln molk. Ne glede na to bi moralo biti vsem nam že povsem jasno, da dandanes nihče več ne more pričakovati zasebnosti, če uporablja naprave, ki so povezane v svetovni splet.


Prijavi napako v članku