Računalništvo, telefonija
29.10.2007 15:38

Deli z drugimi:

Share

Novi slovenski prvaki v programiranju

Na Fakulteti za matematiko in fiziko je konec oktobra potekalo že 10. finale Univerzitetnega programerskega maratona, na katerem so v programiranju tekmovale ekipe vseh treh slovenskih Univerz. V finalu so se pomerile najboljše ekipe iz prvih treh kol, ki so potekala od aprila naprej. Štiri najboljše ekipe z vseh treh Univerz potujejo na srednjeevropsko regionalno tekmovanje v Prago. To so Bit Bucket in RAM (Univerza v Ljubljani), P = NP (Univerza v Mariboru) in MAd-RAtz (Univerza na Primorskem). V češki prestolnici se bodo potegovale za vstopnico za aprilsko svetovno prvenstvo v Kanadi.

Na maratonu so tričlanske ekipe tekmovale v reševanju algoritemskih nalog, ki so jih implementirali v enem izmed podprtih programskih jezikov. Vsaka prijavljena ekipa je imela na voljo en računalnik, na katerem so bili nameščeni podprti prevajalniki. S seboj so lahko prinesli poljubno dokumentacijo v papirnati obliki, elektronska oblika pa ni bila dovoljena.

Spodbudno je, da najvišja mesta osvajajo mnogi študenti nižjih letnikov in celo dijaki, kar kaže na talent in perspektivo mlade generacije. Prav tako navdaja z optimizmom dejstvo, da so med prvo šesterico ekipe vseh treh Univerz. Za mlade talente se nam torej ni bati, manjka pa nam širokega zaledja. Opažamo tudi manjšo prednost študentov računalniških fakultet, kot bi jo sicer pričakovali.


Prijavi napako v članku