Računalništvo, telefonija
17.11.2018 09:11

Deli z drugimi:

Share

Novi Raspberry Pi za neverjetno nizko ceno

Kompaktni računalnik Raspberry Pi 3 Model A+ je nekoliko manjši, a znatno cenejši od predhodnikov.
Kompaktni računalnik Raspberry Pi 3 Model A+ je nekoliko manjši, a znatno cenejši od predhodnikov.

Priljubljenost kompaktnih a zmogljivih osebnih računalnikov Raspberry Pi je med računalniškimi zanesenjaki še vedno zelo visoka širom sveta. To ne preseneča, saj je mogoče na njegovi osnovi zgraditi zelo zanimive naprave. Od naprav za predvajanje večpredstavnostnih vsebin do spletnih strežnikov za deljenje datotek. Ker pa konkurenca na tem področju ne počiva, ne preseneča, da je podjetje Raspberry pripravilo še cenejši model računalnika Pi 3, ki je dejansko najcenejši doslej.

Novi osebni računalnik Raspberry Pi 3 Model A+ je nekoliko manjši od modela B+, a je strojna oprema bolj kot ne primerljiva. Novost namreč temelji na osnovi štirijedrnega procesorja Broadcom BCM2837B0, zagotovljena pa je tudi podpora za brezžična omrežja Wi-Fi (802.11 b/g/n/ac) in Bluetooth 4.2. Tu najdemo še video izhod HDMI (1.3), ki omogoča izris slik do ločljivosti 1.080p.

Ker osebni računalnik Raspberry Pi 3 Model A+ meri zgolj 65 x 56,5 milimetrov, so morali inženirji sprejeti nekaj kompromisov. Namesto štirih vmesnikov USB tu najdemo le enega, količina sistemskega pomnilnika pa je iz enega gigabajta bila zmanjšana na 512 megabajtov. Tu seveda ne najdemo niti klasičnega mrežnega priključka, saj zanj na osnovni plošči enostavno ni prostora. Novost bo na prodaj v začetku decembra, podpora zanjo pa bo zagotovljena vse do leta 2023.

Na srečo je osebni računalnik Raspberry Pi 3 Model A+ nadvse poceni, saj je njegova cena v Združenih državah Amerike postavljena na zgolj preračunanih 22 evrov. To je za slabih preračunanih devet evrov ceneje od doslej najcenejšega modela. Novost bo po nekoliko višji ceni seveda mogoče kupiti tudi v evropske prostoru.


Prijavi napako v članku