Spletni brskalniki
04.09.2018 17:31

Deli z drugimi:

Share

Novi Firefoxov brskalnik bo držal blagovne znamke na distanci

Novi Firefoxov brskalnik bo držal blagovne znamke na distanci
Novi Firefoxov brskalnik bo držal blagovne znamke na distanci

Spletno oglaševanje je lahko na trenutke ne samo moteče, temveč tudi še kako škodljivo za našo zasbnost in podatke, ki jih oglaševalci pridobivajo preko tehnologije targetiranih oglasov. Spletni uporabniki se že kar nekaj časa borimo proti oglaševalski tehnologiji, ki nam popije marsikateri živec, vendar ta orodja pogosto zahtevajo nastavitev nove programske opreme, ali spreminjanje nastavitev brskalnika. Danes je Mozilla, podjetje, ki stoji za popularnim brskalnikom Firefox. naznanila, da se bodo bolj agresivno lotili zaščite svojih uporabnikov.

Prihajajoč verzije Firefoxa bodo avtomatsko blokirale sledilne kode, ki jih nameščajo t. i. “third party” strani, oglaševalci, ali ostala podjetja; uporabnikom za to ne bo potrebno storiti nič dodatnega. Lastnost je že v fazi testiranja in naj bi prišla na naše brskalnike Firefox do konca tega leta. Poleg vsega bodo odslej blokirani “sledilci”, ki za nalaganje porabijo preveč časa. Lastnost ni namenjena blokiranju oglasov, vendar pa se številni ne bodo več predvajali, kajti oglasi vključujejo sledilne skripte, ki se nalagajo predolgo časa.

Firefox sicer že omogoča, da uporabniki blokirajo sledenje v celoti, je pa res, da ta lastnost ni vključena že v štartu, razen če odpremo “Private Browsing” seanso. Nove lastnosti bodo kot kaže že prednastavljene, so pa del Mozillinega prizadevanja v zadnjem času, s katerim si želi večji poudarek nameniti zasebnosti, posebno pozornost pa bo namenila programski opremi Focus, ki blokira “sledilce” v sistemu iOS.

Mozilla pa ni prva, ki omogoča zaščito pred sledenjem, kajti Applov Safari prav tako blokira “third-party” sledilce. Za razliko Safarija je testna verzija Firefoxa boljša v tem, da vključuje blokiranje sledilcev, ki se nalagajo počasi in ta lastnost se je do sedaj že izkazala kot zelo uporabna in predvsem koristna za vse tiste, ki jim oglasi in njihovo nalaganje upočasnjujejo delovanje naprav.

Mozilla poleg opisanih orodij in novih lastnosti razmišlja še o dodatnih prijemih, kako se zoperstaviti nadležnim oglasom. Firefox in nekateri ostali brskalniki že kar nekaj časa preprečujejo “pop-up” oglase, ki odpirajo nova okna v brskalnikih. Zdaj pa lahko v zadnjem času opazimo novo vrsto “pop-up” oglasov, ki se pojavijo kar preko spletne vsebine brez odpiranja novih oken ali zavihkov. Mozilla intenzivno išče rešitev, kako zaustaviti tovrstne oglase, kljub temu, da se podjetje ni ravno dokončno odločilo, da si želijo v celoti blokirati te modalne “pop-up” oglase. Uporabniki, ki želijo pomagati Mozilli pri tem vprašanju, si lahko naložijo plug-in in Mozilla bo imela več podatkov o novem tipu “pop-up” oglasov.

Kot lahko vidimo se je Mozilla lotila agresivnega projekta, čas pa bo pokazal, ali bodo uporabniki dejansko začutili učinke novih lastnosti in orodij. Zaenkrat ostaja tehnologija v fazi testiranja, za katero pa Mozilla ni želela razkriti koliko časa bo še trajala.

Vas zanima več iz te teme?
Mozzilla Firefox brskalnik

Prijavi napako v članku