Računalništvo, telefonija
05.09.2016 14:29
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi Acer Chromebook lahko povsem nadomesti prenosnike Windows.

Prenosniku Acer Chromebook R13 se bomo le stežka uprli!
Prenosniku Acer Chromebook R13 se bomo le stežka uprli!

Nedavna raziskava analitske hiše IDC pa je pokazala, da je bila prodaja prenosnih računalnikov Chromebook v prvem tromesečju letošnjega leta celo boljša od prodaje Applovih prenosnih računalnikov MacBook (bit.ly/Chromebook-MacBook). V prvem tromesečju letošnjega leta je bilo namreč v ZDA skupno prodanih več kot dva milijona prenosnih računalnikov Chromebook, medtem ko je podjetju Apple uspelo v enakem obdobju prodati zgolj 1,76 milijonov prenosnih računalnikov MacBook. V prihodnjih nekaj mesecih naj bi bila ta razlika še večja, saj je podjetje Acer predstavilo novo generacijo prenosnikov Chromebook, ki bodo zlahka prepričali tudi tiste, ki danes sicer prisegajo izključno po izdelkih podjetja Apple.

Acer Chromebook R13 je prenosni računalnik Chromebook, ki je opremljen s kar 13-palčnim (33-centimetrskim) zaslonom IPS ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk. Ker je zaslon občutljiv na dotik, lahko novinca v trenutku prelevimo v gigantsko tablico, ki je primerna za vse priložnosti. Novost bomo za nameček zlahka prenašali naokrog, saj meri le 32,6 x 22,8 x 1,5 centimetrov in tehta zgolj 1,5 kilograma. Na novincu nameščen Googlov operacijski sistem Chrome OS je zasnovan na način, da lahko prenosnik uporabljamo tudi brez dostopa do svetovnega spleta, čeprav je ta danes nujen tudi za najbolj osnovna opravila.

Čeprav strojna oprema prenosnega računalnika Acer Chromebook R13 ni tako zmogljiva kot tista, s katero so opremljeni prenosniki MacBook, je ta v navezi z operacijskim sistemom Chrome OS dovolj odzivna, da nam ne bo v oviro niti pri najzahtevnejših nalogah. Inženirji podjetja Acer so novost opremili s štirijednim procesorjem MediaTek M8173C CorePilot, spletno kamero visoke ločljivosti in vmesnikom USB-C. Tu najdemo še podporo za tehnologije USB 3.0, HDMI in Bluetooth 4.0, medtem ko je za shranjevanje podatkov na voljo 16 gigabajtov, 32 gigabajtov oziroma 64 gigabajtov prostora.

Prenosni računalnik Acer Chromebook R13 z operacijskim sistemom Chrome OS bo naprodaj v mesecu oktobru, nam pa bo po vsej verjetnosti dosegljiv le preko spletni trgovin. Novost bo v primerjavi z Applovimi prenosnimi računalniki MacBook seveda nadvse poceni, saj bo vstopna različica v ZDA naprodaj že za preračunanih 360 evrov. V Evropi pa se bo cena vstopnega modela gibala okoli 400 evrov.


Prijavi napako v članku