Računalništvo, telefonija
01.09.2020 20:00
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova24TV tarča hekerskega napada

Člani hekerske skupine Anonymous so nedavno vdrli v strežnike televizije Nova24TV, kjer so pridobili za kar 3,6 gigabajtov podatkov iz njihovih strežnikov. Povezavo do dokazov so tudi javno objavili.
Nova24TV tarča hekerskega napada
Nova24TV tarča hekerskega napada

Predstavnik slovenske veje skupine Anonymous je v petek objavil povezavo do 3,6 gigabajtov velike datoteke, katero so pridobili iz strežnikov televizije Nova24TV.


Poudarili so, da je teh 3,6 GB “le ogrevanje”, saj naj bi pridobili za kar 116 gigabajtov podatkov.


Skupina je na socialnem omrežju Twitter zapisla: “Fašističnim zločincem bomo preprečili, da bi uničili svobodo in demokracijo.” V kasnejšem zapisu pa so se še zahvalili Slovencem za podporo in dejali, da se bodo še naprej “borili ob vaši strani”.


Na priljubljenem slovenskem forumu Slo-tech je Matej Kovačič zapisal, da je skupini uspelo pridobiti “podatke o vseh registriranih uporabnikih spletnega časopisa: njihove e-poštne naslove, IP naslove, imena, vzdevke, čase prijave, ipd”. “Z objavo teh podatkov so tako v bistvu razkrili identiteto številnih uporabnikov portala Nova24TV. Kot kaže hitri pregled vsebine baze, se v njej nahajajo tudi gesla, vendar v šifrirani obliki (oz. v obliki tim. kontrolnih vsot), zato njihova neposredna zloraba ni mogoča.”

Dodal je tudi, da naj bi do napada prišlo že pred več kot pol leta, ampak da pri Novi24TV tega nekako niso opazili.

“Ob tem se zastavlja vprašanje, ali so na Nova24TV morda že takrat zaznali incident ter ali so o tem obvestili Informacijskega pooblaščenca in prizadete posameznike, kot bi v skladu z GDPR v tako resnem primeru po vsej verjetnosti morali storiti? Vprašanje je tudi, ali ima Anonymous morda že več kot pol leta dostop do strežnika Nova24TV, pa administratorji strežnika tega sploh še niso opazili? Obstaja pa tudi možnost, da se je kopija baze samodejno delala na kakšen slabo zavarovan ali pa celo kar javno dostopen arhivski strežnik, kjer so Anonymous po naključju naleteli nanjo,” je še zapisal v svoji objavi.


Pri Novi24TV so izdali naslednjo izjavo: “V rokah skupine Anonymous so se znašli stari članki, fotografije člankov, priponke, komentarji spletnih uporabnikov in ID-ji uporabnikov. Na Nova24 bomo podali kazensko ovadbo in poskrbeli, da se podatki čimprej umaknejo s spleta. Ker od februarja 2020 za komentiranje uporabljamo sistem Discuss, tako elektronska pošta kot IP-naslovi uporabnikov niso več v celoti vidni in so posledično bolje zavarovani.”


17. avgusta pa je skupina na YouTubu objavila sporočilo, katero se glasi: “Nekatere vlade uporabljajo pandemijo kot izgovor za pohabljanje temeljev demokracije, kar vodi v vse bolj fašistično družbo. Opazovali smo slovensko vlado in njene zločinske partnerje krasti milijone evrov, medtem ko so se pretvarjali, da rešujejo življenja. Opazovali smo, ko so omejevali vašo svobodo gibanja. Opazovali smo njihove poskuse diskreditacije in uničenje vsakogar, ki je govoril resnico. Opazovali smo, ko so spremenili vašo čudovito državo in njene čudovite prebivalce v fašistično diktaturo.”


Povezavo do videoposnetka so delili tudi na Twitterju, kjer uporabljajo alias “anonslo” (@anonslo), ter omenili kar nekaj imen naših politikov, in sicer: Janez Janša, Borut Pahor, Žan Mahnič, Anže Log in A Pivec.

Zanimivo pa je, da je v nedeljo prišlo do izpada delovanja spletne strani 24ur.com, kjer se je pojavila napaka “502 bad gateway”, katera je pogosta pri t.i. DDoS napadih, kjer nepridipravi obremenijo strežnike do te mere, da preprosto prenehajo delovati.


Prijavi napako v članku