Računalništvo, telefonija
13.07.2019 11:04

Deli z drugimi:

Share

Nova zlonamerna koda okužila 25 milijonov naprav Android. Je med njimi tudi vaša?

Mobilna zlonamerna koda imenovana »Agent Smith« je bila pripravljena z namenom kraje osebnih podatkov.
Mobilna zlonamerna koda imenovana »Agent Smith« je bila pripravljena z namenom kraje osebnih podatkov.

Uporabniki mobilnih naprav Android se neprestano srečujejo s škodljivimi programskimi kodami, saj njihovo število narašča kot za stavo. Poleg tega zlonamerne kode za trenutno najbolj razširjen mobilni operacijski sistem postajajo vse bolj nevarne za uporabnike, z njimi pa se lahko okužimo tudi v primeru, da mobilne aplikacije prenesemo z uradnega spletnega portala Google Play. Na to so nas ponovno opozorili varnostni strokovnjaki podjetja Check Point, saj so odkrili zlonamerno kodo imenovano »Agent Smith«, ki je skupno okužila okoli 25 milijonov mobilnih naprav širom sveta.

Mobilna zlonamerna koda imenovana »Agent Smith« je bila pripravljena z namenom kraje osebnih podatkov uporabnikov ter za prikazovanje neželenih reklamnih oglasov. Zlonamerna programska koda je delovala na način, da je zamenjala del programske kode priljubljenih programov, kot so WhatsApp, Opera Mini in Flipkart, zato teh programov ni bilo mogoče posodobiti. Največ okužene programske opreme je bilo na neuradnem azijskem spletnem portalu za mobilne aplikacije Android 9Apps, nekaj pa jih je zašli tudi na uradni spletni portal Google Play. Tu je šlo za 11 mobilnih aplikacij, ki pa so na srečo vsebovale nekoliko manj nevarno različico zlonamerne kode »Agent Smith«.

Če ste na vaši novejši mobilni napravi Android opazili priljubljeno aplikacijo, ki že dalj časa ni bila posodobljena, obstaja možnost, da vsebuje zlonamerno kodo »Agent Smith«, zato jo nemudoma odstranite in namestite njeno najnovejšo različico s spletnega portala Google Play. Če pa želite v prihodnje zmanjšati možnost okužbe, na mobilno napravo nameščajte zgolj tisto programsko opremo, ki jo resnično potrebujete. Poleg tega pred namestitvijo preverite pravice dostopa, ki jih zahteva mobilni program. Pri tem seveda ne smete pozabiti na namestitev protivirusne rešitve in predvsem na posodabljanje mobilnega operacijskega sistema, če je posodobitev za vašo mobilno napravo na voljo. Zvoniti po toči je namreč prepozno, še posebej ko gre za vaše osebne podatke.


Prijavi napako v članku