Avtomobilizem
Digitalizacija
Poslovne rešitve
14.04.2022 09:23

Deli z drugimi:

Share

Nova številka revije: Brez elektrike bi se vrnili v kameno dobo

Vsi se zavedamo, da so fosilna goriva omejen vir energije, kiga bo sčasoma zmanjkalo. vprašanje je samo, kdaj se bo to zgodilo.

Gospodarstvo prihodnosti lahko temelji na fosilnih gorivih, vendar bi to moral biti kratkoročni načrt. Edina dolgoročna rešitev pa je prehod na obnovljive vire energije. Poleg tega kurjenje fosilnih virov ni njihova najboljša aplikacija. Te ogljikove verige so bolje izkoriščene na drugih področjih, kot na primer v farmacevtskih izdelkih, gnojilih, gradbenih materialih in podobno.

Za pridobivanje energije bi morali stremeti k bolj čistim in obnovljivim virom. Na srečo sta svetovno gospodarstvo in družba na pravi poti. Evropska unija je leta 2019 objavila Evropski zeleni dogovor (European Green Deal), s čimer je še dodatno okrepila svojo zavezanost Pariškemu sporazumu o podnebnih spremembah. Postavila si je ambiciozen cilj, da do leta 2050 postane prva podnebno nevtralna celina na svetu. Kako ji to namerava uspeti in kakšno vlogo bo pri tem igrala elektrika?

Pred seboj ima ogromen izziv. Za dosego visoko zastavljenih ciljev bo morala proizvodnja energije iz obnovljivih virov nadomestiti električno energijo, pridobljeno iz fosilnih goriv. Hkrati bo morala vzdrževati stik z vse večjim povpraševanjem po električni energiji, ki se bo v prihodnjih desetletjih povečala za večkratno vrednost.

Energetski prehod pa ne zajema samo novih načinov pridobivanja električne energije, gre tudi za nove načine uporabe. V naslednjem desetletju ali dveh bo električna energija v celoti ali vsaj delno nadomestila bencin, dizel in plin kot gorivo za cestna vozila. Prav tako bo prevzela del odgovornosti pri ogrevanju domov in razbremenila produkcijo zemeljskega plina in nafte. Skratka, pomen električne energije je že danes vsem jasen, v prihodnosti pa se bo njena vloga še povečala.

Kako bo torej videti energetski sistem prihodnosti? Katere izzive bodo premagovale države in proizvajalci? In kakšno vlogo bodo imele tehnološke inovacije pri energetskem prehodu?

elektrika-električna-energija-električni-avtomobili-1

Kako prenesti podatke iz starega na nov računalnik?

Zakaj bi bili ob nakupu novega računalnika primorani začeti od samega začetka, če pa lahko na enostaven način prenesete obstoječe podatke na nov računalnik?

Prenos podatkov je nekaj povsem vsakdanjega, ko je čas, da zvestega računalniškega ali mobilnega spremljevalca zamenjamo za najnovejšo igračo. Na mobilnih napravah je postopek občutno enostavnejši kot na računalnikih, saj je količina podatkov manjša, obenem pa imajo pametni telefoni že vnaprej vgrajene funkcije za enostaven prenos podatkov.

Za namizne in prenosne računalnike prav tako obstaja kar nekaj načinov in funkcij za zelo enostavno prenašanje podatkov iz stare na novo napravo.

Več vsebine lahko preverite v sveži izdaji revije Računalniške novice, ki je že na voljo v vaši najljubši prodajalni časopisov in revij.

V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte tudi:

  • Prvi električni avtomobili Xiaomi že letos?
  • Bo bitje srca kmalu lahko nadomestilo prstni odtis?
  • Kaj je Teslina solarna streha?
  • Maserati razkril načrt popolnoma električne prihodnosti

Naročite se na revijo Računalniške novice TUKAJ.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
električna energija


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več