Strojna oprema
12.05.2006 06:29

Deli z drugimi:

Share

Nova serija X krepi Lexmarkov položaj na trgu

V družbi Lexmark so v prvem četrtletju letos ustvarili precej boljše poslovne rezultate, kot so načrtovali, saj jim bo s pomočjo restriktivnih ukrepov, ki so jih zaradi slabših rezultatov v zadnjem četrtletju lani, uvedli januarja, kot kaže, kmalu uspelo zaustaviti negativni trend poslovanja. K nekoliko boljši prodaji v prvih letošnjih mesecih so zagotovo pripomogli večfunkcijski laserski tiskalniki serije X, ki so jih pred kratkim predstavili javnosti, pobrali pa so tudi že številne prestižne nagrade.

Družba Lexmark je v prvem četrtletju letos ustvarila približno 1,28 milijarde ameriških dolarjev prihodkov, kar je 6 odstotkov manj, kot so jih ustvarili v enakem obdobju lani, ko je prihodek znašal 1,36 milijard dolarjev. Prihodki v poslovnem segmentu so znašali 688 milijonov dolarjev in so se v primerjavi s prvim četrtletjem lani zmanjšali za 5 odstotkov. Prihodki v potrošniškem (porabniškem) segmentu pa so znašali 587 milijonov dolarjev in so se v primerljivem obdobju lani zmanjšali za 7 odstotkov. V prvih treh mesecih letos je bil dobiček na delnico 0,78 dolarja, kar pa je manj, kot v prvem četrtletju lani, ko je bil 0,96 dolarja. Stopnja bruto dobička je bila v prvi četrtini leta 33,1 odstotek, v enakem obdobju lani pa natančno 33 odstotkov. V Lexmarku sicer pričakujejo, da se bo prihodek v drugi četrtini leta zmanjšal, dobiček na delnico pa naj bi znašal med 0,70 in 0,80 dolarji.

»Naši četrtletni poslovni rezultati so precej boljši, kot smo načrtovali, a nas kljub temu čaka še veliko dela. Že januarja smo napovedali, da bomo uvedli restriktivne ukrepe, s pomočjo katerih smo izboljšali učinkovitost poslovanja, precejšnji napredek pa smo naredili tudi na področju strateških usmeritev. Naše investicije v razvoj izdelkov se več kot očitno kažejo v novih izdelkih, ki pobirajo številne nagrade in krepijo naš položaj na trgu,« je povedal izvršni direktor (CEO) Lexmarka Paul Curlander.

Lexmark je konec aprila dobil tudi novo direktorico. Upravni odbor je namreč na ta položaj izvolil Kathi P. Seifert, ki je bila pred upokojitvijo leta 2004 kot izvršna podpredsednica, zaposlena v družbi Kimberly-Clark. Po Curlanderjevih besedah so veseli, da se je Seifertova pridružila odboru, saj ima med drugim bogate izkušnje na področju potrošniških proizvodov in poslovnega menedžmenta.


Prijavi napako v članku