Računalništvo, telefonija
04.04.2007 13:42
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova različica operacijskega sistema AsyncOS

Ironport Systems, ponudnik rešitev za zagotavljanje varne elektronske pošte in internetne varnosti, ki ga v Sloveniji uradno zastopa podjetje REAL security d.o.o., je predstavil novo različico operacijskega sistema AsyncOS.

Vse Ironport naprave so namensko zgrajene in prav vse na nižjem nivoju poganja ta operacijski sistem, ki je zgrajen predvsem za zagotavljanje visoke varnosti in zmogljivosti naprav. AsyncOS lahko poganja naprave vseh velikosti, tudi do take, ki podpirajo e-poštno infrastrukturo največjih svetovnih organizacij. Napredne funkcije, ki mu to omogočajo, so npr. robustno upravljanje čakalne vrste in napredno nadziranje povezav ter odbijanja sporočil (oz. preprečevanje nenadzorovanega odbijanja). Z vsem tem se doseže, da nikakor ne more priti do preobremenitve e-poštne infrastrukture.

Pri Ironport-u so za osnovo AsyncOS vzeli jedro FreeBSD, s tremi večjimi spremembami pa so ga priredili za svoje potrebe. Najprej so z uvedbo brezskladovnega nitenja omogočili hkratno obvladovanje 10000 povezav (običajni operacijski sistemi jih podpirajo do 100). Potem so za asinhrono naravo obdelave sporočil (ime AsyncOS je okrajšava za asinhroni operacijski sistem) poskrbeli s stvaritvijo novega hitrega datotečnega sistema ter vhodno/izhodno upravljanega razporejevalnika opravil. Tretja večja sprememba pa je odsotnost kakršnekoli ukazne školjke (shell) v stilu UNIX-a, kar pomeni pospešitev in poenostavitev upravljanja ter povečanje varnosti celotnega sistema. Ukaza vrstica seveda obstaja, vendar je namenska, AsyncOS oz. Ironport naprave pa se da upravljati tudi preko spletnega vmesnika, torej tako kot pri večini prehodov, požarnih zidov in drugih komunikacijskih naprav.

Nov različica prinaša popravke dveh pomanjkljivosti, eno novo pomembnejšo funkcijo (IronPort Email Security Monitor), množica obstoječih funkcij pa je doživela izboljšave ali manjše popravke. Namestitev, če je vaš sistem tak, da jo podpira, je pri Ironport-u vedno običajna, saj se v ukazno vrstico požene s preprostim ukazom “upgrade”, tisti, ki imajo različico 4.5.0 ali novejšo, pa lahko svojo napravo nadgradijo kar preko spletnega vmesnika. Neposredna nadgradnja na različico 5.0.0 je možna z naprav, ki imajo nameščeno vsaj različico 3.8.3, ostale bo treba nadgraditi v več korakih.


Prijavi napako v članku