Življenjski slog
12.11.2021 14:00
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova osebna izkaznica z biometričnimi podatki: kako do nje?

Foto: Ministrstvo za notranje zadeve
Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Biometrija je tehnologija, ki ponuja eno največjih ravni varnosti osebnih podatkov. Poznate jo iz pametnih telefonov, kjer prstne odtise in prepoznavo obraza uporabljate za odklepanje telefona. Tehnologija se seli tudi v osebno identifikacijo slovenskih državljanov. Nova osebna izkaznica bo namreč dokument, na katerem bodo odslej shranjeni tudi biometrični podatki.

Osebna izkaznica je dokument s fotografijo, obvezen za vsakega polnoletnega državljana s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki ga izda državni organ. Z njo izkazujete svojo identiteto in državljanstvo, omogoča vam tudi obisk določenih držav. Za pridobitev (nove) osebne izkaznice se morate osebno zglasiti na upravni enoti oziroma diplomatskem ali konzularnem predstavništvu Republike Slovenije. V nujnih primerih (bolezen, smrt ožjega družinskega člana) to lahko storite tudi na Ministrstvu za notranje zadeve. Če ste osebno izkaznico izgubili ali so vam jo ukradli, lahko dogodek prijavite prek elektronske pošte ali na upravni enoti (čakalne dobe preverite na portalu gov.si).

Nova osebna izkaznica: kaj sploh je in kako do nje?

Obstoječe osebne izkaznice so v obtoku že od leta 1998 in vse od takrat niso bile varnostno nadgrajene. Znotraj EU je osebna izkaznica obvezna v 15 državah. Varnostne ravni osebnih izkaznic se v članicah Evropske unije močno razlikujejo, kar poveča možnost ponarejanja, zlorabe dokumentov in tihotapljenja. V boju proti zlorabi se je Evropska komisija odločila za biometrično zaščito osebnih izkaznic vseh državljanov Evropske unije.

Novelo Zakona o osebni izkaznici je Državni zbor potrdil 3. marca 2021. Do konca avgusta je bil odprt razpis za izdelavo novih osebnih izkaznic. Biometrična osebna izkaznica bo na voljo s prihodnjim letom, natančneje 3. januarja 2022. Stara osebna izkaznica bo v veljavi ostala vse do poteka.

Nova osebna izkaznica bo na pogled enaka kot osebna izkaznica, ki jo poznamo danes, le da ji bodo dodali mikročip z biometričnimi podatki podobe obraza in dveh ploskih prstnih odtisov (mlajšim od 12 let prstnih odtisov ne bo treba predložiti). Biometrija posameznika bo shranjena samo na omenjenem čipu, s čimer naj bi zagotovili varnost osebnih podatkov državljanov. Pristojne službe bodo biometrične podatke preverjale ob prehodu državne meje ali v primerih, ko bo potrebna identifikacija državljana.

nova-osebna-izkaznica-biometrična-prstni-odtis

Nova osebna izkaznica bo vsebovala tudi sredstva za elektronsko identifikacijo in elektronsko digitalno potrdilo za elektronsko in čezmejno poslovanje. »Uporabniki elektronskih storitev bodo imeli na enem dokumentu vse potrebno za svojo identifikacijo v fizičnem in elektronskem svetu, lahko jo bodo uporabljali tudi za elektronsko podpisovanje,« pravi minister za javno upravo, Boštjan Koritnik. Do digitalnega potrdila na osebni izkaznici bo moč dostopati prek NFC-čitalca ali podobne rešitve.

Vlogo za novo osebno izkaznico oddajte na kateri koli upravni enoti v Sloveniji.

Seznam vseh upravnih in krajevnih enot s kontaktnimi podatki in uradnimi urami:

Nova osebna izkaznica tudi kot zdravstvena kartica

»Zavarovana oseba se bo z novo osebno izkaznico lahko identificirala in dokazovala veljavnost svojega zdravstvenega zavarovanja ob obisku zdravstvenih zavodov in zdravstvenih delavcev,« pojasnjuje generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Tatjana Mlakar. Predvidoma bo ta funkcija začela delovati z avgustom 2022. ZZZS bo sicer še naprej izdajal kartice zdravstvenega zavarovanja. Direktorica ZZZS opominja, da osebna izkaznica ni obvezen dokument, prav tako ni na voljo tujcem, zato je zanje izdaja zdravstvenih kartic še toliko večjega pomena. Državljani pa se bodo lahko odločili, ali bodo uporabljali obe kartici ali samo osebno izkaznico.

Nova biometrična osebna izkaznica bo zaradi vgrajenega čipa in biometrične tehnologije nekoliko dražja, upravna taksa pa ostaja nespremenjena.

Mora biti osebna izkaznica vedno pri roki?

Da, razen »kadar bi bilo glede na okoliščine to nesmotrno,« je zapisano v Zakonu o osebni izkaznici. Zakon pravi, da mora imeti državljan vedno pri sebi osebno izkaznico ali drug uraden identifikacijski dokument (potni list, vozniško dovoljenje), na katerem so navedeni točni osebni podatki, fotografija z imetnikovo podobo, ki ni poškodovan oziroma obrabljen. Na zahtevo uradne osebe, ki je po zakonu pooblaščena za preverjanje istovetnosti, mora državljan omenjeni dokument predložiti. V nasprotnem primeru ga čaka kazen do 200 evrov. Kopije uradnih dokumentov za preverjanje identitete niso veljavne, enako velja za dijaške in študentske izkaznice.

Kaj potrebujete pri oddaji vloge za osebno izkaznico?

Odrasli za osebno izkaznico zaprosijo sami, za otroka to stori njegov zakoniti zastopnik, vendar mora biti otrok, ki je starejši od 8 let in se zna podpisovati, prisoten pri vložitvi prošnje. Za izpolnitev vloge potrebujete:

 • Staro osebno izkaznico, potni list, vozniško dovoljenje ali drugo javno listino, s katero lahko dokažete svojo istovetnost. Staro, pretečeno osebno izkaznico morate predložiti v uničenje.
 • Fotografijo velikosti 3,5 cm x 4,5 cm, ki mora prikazovati vašo pravo podobo oziroma potrdilo e-fotografa z referenčno številko digitalne fotografije.

Pazite na ustreznost fotografije, saj mora izpolnjevati kar nekaj pogojev. Fotografirani morate biti od spredaj, z odkritim čelom, brez klobuka, čepice ali rute. Podoba obraza od temena do brade mora zajemati 70 % celotne fotografije. Na fotografiji mora biti ustrezno ozadje, osvetlitev in resolucija. Starost fotografije ni zakonsko časovno omejena. Edini kriterij, ki ga fotografija mora izpolnjevati, je ujemanje s trenutnim videzom vlagatelja.

Za ustreznost fotografije se priporočajo storitve profesionalnih fotografov. Slikanje lahko opravite tudi sami ali pa v fotoavtomatih, vendar je velika verjetnost, da ne boste izpolnili vseh pogojev o veljavnosti fotografije.

Kaj je e-fotograf?

Ministrstvo za notranje zadeve je za potrebe izdelave biometričnih potnih listin in sprejemanje vlog za osebne dokumente razvilo poseben sistem za elektronski prenos fotografije od fotografov do upravnih enot. Po opravljenem slikanju fotograf naloži fotografijo v centralno odložišče, kjer se preveri ustreznost fotografije, nato se ji določi unikatna referenčna številka. Slednjo fotograf posreduje vlagatelju, ki jo uporabi pri oddaji vloge za osebni dokument. S tem so pohitrili postopek in strankam olajšali celoten proces, saj je verifikacija fotografije opravljena že pred obiskom upravne enote.

Fotografi, ki se bodo želeli vključiti v sistem, bodo morali:

 • pridobiti kvalificirano spletno digitalno potrdilo: SIGEN.CA, AC NLB …
 • imeti ustrezno tehnično opremo: računalnik, ustrezen tiskalnik (brizgalni, laserski), čitalec pametnih kartic (v primeru da je digitalno potrdilo shranjeno na pametni kartici);
 • opraviti izobraževanje.

Seznam foto studiev in fotografov, ki so registrirani v eFotografu:

Koliko časa je veljavna osebna izkaznica?

Novela Zakona o osebni izkaznici ne posega v veljavnost osebnih izkaznic, zato bodo tudi nove biometrične osebne izkaznice imele enak rok veljavnosti kot doslej.

 • 10 let, če je državljan star od 18 do 70 let,
 • trajno, če je državljan star 70 ali več let,
 • 3 leta, če je otrok mlajši od 3 let,
 • 5 let, če je otrok star od 3 do 18 let,
 • 1 leto, če ste v obdobju 5 let pred vložitvijo vloge izgubili, pogrešili ali sta vam bili ukradeni dve (ali več) osebni izkaznici oziroma ste državljan z začasnim prebivališčem v postopku preverjanja prijave stalnega prebivališča.

Če se bliža rok podaljšanja vaše osebne izkaznice, pred osebnim obiskom obiščite spletno stran vaše upravne enote in se pozanimajte o tem, ali je Če se bliža rok podaljšanja vaše osebne izkaznice, pred osebnim obiskom obiščite spletno stran vaše upravne enote in se pozanimajte o tem, ali je potrebna predhodna najava prek telefona v skladu z ukrepi za preprečitev širjenje virusa Covid-19 potrebna predhodna najava prek telefona.

Kdaj morate zamenjati osebno izkaznico?

Osebno izkaznico lahko zamenjate kadarkoli, tudi pred njenim potekom. V roku 30 dnih jo morate predložiti upravni enoti v uničenje, in sicer v primerih:

 • spremembe imena ali priimka,
 • spremembe stalnega prebivališča,
 • ko fotografija ne kaže vaše prave podobe,
 • izgube državljanstva Republike Slovenije,
 • ko je izkaznica poškodovana ali ima napake, zaradi katerih je ogrožena njena uporaba.

Kam lahko potujem z osebno izkaznico?

Glavni potovalni dokument, s katerim slovenski državljan izkazuje svojo istovetnost v tujini, je potni list. S potnim listom lahko potujete v vse države, medtem ko je krog držav, kamor se lahko potuje z osebno izkaznico, omejen:

• vse države članice Evropske unije: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Španija, Švedska,

• vse države članice Evropskega gospodarskega prostora (Islandija, Lichtenstein in Norveška),

• v Švico,

• Bosno in Hercegovino,

• Srbijo,

• Črno goro,

• Makedonijo,

• Albanijo,

• Azori – sestavni del Portugalske,

• Gibraltar (v izogib morebitnim zapletom sicer svetujejo potovanje s potnim listom),

• Martinik – odvisno ozemlje Francije,

• Moldavijo,

• Monako in

• San Marino.

Nova osebna izkaznica: cena?

Po poročanju časopisa Finance je Ministrstvo za javno upravo v poletnem razpisu izbralo edino prijavljeno družbo Cetis, s katero je pred kratkim podpisalo tudi pogodbo za izdelavo novih osebnih izkaznic. Ponudili so, da bi izkaznice za posameznike do 12. leta starosti izdelovali za 15,708 evra brez DDV (okoli 19 evrov z davkom), izkaznice za starejše od 12 let pa za 16,0279 evra brez DDV (dobrih 19,5 evra z davkom). Torej, končna cena nove osebne izkaznice bo dražja za približno 10 evrov, predvsem na račun biometričnega čipa in ostalih 40 varnostnih elementov.

Trenutni stroški postopka izdelave osebne izkaznice:

 • osebna izkaznica za eno leto: 12,06 evra;
 • osebna izkaznica za 10 let ali trajno: 18,46 evra;
 • osebna izkaznica za 5 let: 14,26 evra.

Več o izdaji obstoječe in nove biometrične osebne izkaznice najdete na spletni strani gov.si.

Vas zanima več iz te teme?
osebna izkaznica biometrična izkaznica

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več