Matične plošče
14.04.2013 09:34
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova generacija Thunderbolta z dvakrat večjo hitrostjo

V naslednjem letu bodo na trg prispele prve naprave, opremljene s hitrejšim in zmogljivejšim vmesnikom Thunderbolt hitrosti 20 gigabitov na sekundo v obe smeri. Z njim naj bi bili opremljeni tako namizni in prenosni računalniki kot zasloni in televizorji.
Novi Intel Thunderbolt bo primeren tako za računalnike kot televizorje ločljivosti Ultra HD!
Novi Intel Thunderbolt bo primeren tako za računalnike kot televizorje ločljivosti Ultra HD!

Prihajajoča generacija Intelovih platform bo opremljena s še hitrejšimi in zmogljivejšimi vmesniki Thunderbolt, kar bo prišlo v poštev predvsem za tiste, ki na zunanje pomnilniške enote prenašajo veliko količino podatkov, ter za proizvajalce visokoločljivih zaslonov in televizorjev. Nova različica vodila Thunderbolt (tovarniška oznaka Falcon Ridge) bo namreč omogočila hitrosti prenosa podatkov do 20 gigabitov na sekundo v obe smeri, kar pomeni, da bo ta kar dvakrat hitrejši od zdajšnjega Thunderbolta, ki je bil skupaj s podjetjem Apple razvit z namenom nadomestitve priključkov, kot so USB, Firewire in drugi.

Podjetje Intel je za zmogljivejši vmesnik Thunderbolt že pripravilo dva namenska krmilnika DSL4510 in DSL4410, ki bosta namenjena tako namiznim in prenosnim računalnikom kot računalniškim zaslonom in televizorjem. Inženirji podjetja Intel zatrjujejo, da bo novost mogoče uporabiti celo za prenos slik v ločljivosti 3.840 x 2.160 slikovnih točk (format Ultra HD) v realnem času, kar pomeni, da bi lahko brez težav nadomestil vmesnik HDMI.

Zmogljivejši vmesnik Thunderbolt s teoretično hitrostjo prenosa podatkov do 20 gigabitov na sekundo naj bi luč sveta ugledal v prvi polovici naslednjega leta. Z njim bodo po vsej verjetnosti najprej opremljeni namizni in prenosni računalniki podjetja Apple, nekoliko kasneje pa bi se zanj lahko odločili še nekateri proizvajalci zaslonov in televizorjev.

Vas zanima več iz te teme?
Intel matične plošče

Prijavi napako v članku