Računalništvo, telefonija
16.12.2010 13:46
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nov izum na področju 3D tehnologije

Nov izum na področju 3D tehnologije
Nov izum na področju 3D tehnologije

Britanski znanstvenik je razvil novo tehnologijo, ki bi morala odpraviti glavobole vseh ljubiteljev 3D filmov. Del gledalcev 3D filmov namreč še vedno doživlja glavobole ob gledanju 3D filmov z očali. Britanski znanstvenik Rob Black upa, da je razvil spektakularno 3D tehnologijo, ki temelji na originalni zamisli Moritza von Rohra, poljskega optika in znanstvenika iz leta 1907.

Naprava, ki jo je razvil von Rohr, se imenuje synopter in predstavlja tehnologijo, ki omogoča, da se dvodimenzionalna slika prikazuje v 3D, saj uporablja poseben režim leč in ogledal. Zaradi precej drage proizvodnje pa teh naprav trenutno ni mogoče uporabljati v zabavni industriji. Kakorkoli, Black Rob je študent kreativne psihologije na liverpoolski univerzi, specializiran za področje vidnega zaznavanja. Black je izumil napravo, ki jo je imenoval “The I” in ki naj bi ustvarila koncept 3D slike ali video posnetkov, ki imajo izvor v 2D tehniki.

Nič več binokularne neusklajenosti

Tradicionalni 3D sistemi, ki se uporabljajo danes, temeljijo na sistemu binokularnega neskladja – ki učinkovito zmede možgane pri zaznavanju globine slike, ki se pojavi na zaslonu. S pomočjo naprave “The I” obe očesi zaznavata sliko iz iste perspektive, tako da se slika gleda, kot bi jo gledali skozi ogledalo, kar temelji na percepcijskem triku, ki se imenuje synoptic vision (pregledna vizija). Black trdi, da nova naprava ne povzroča glavobola, ki nastane pri binokularnem neskladju gledanja 3D slik z očali. Rob Black pravi: “Tudi če bi uporabljali najboljša očala na svetu, bi še vedno bil prisoten konflikt zaznanih informacij. A z ukinitvijo tega konflikta bo spremljanje prizorov toliko lažje. Mislim, da je sama 3D tehnologija na tej točki impresivna že sama po sebi, vendar bo z novo napravo še korak bližje resničnosti.”


Prijavi napako v članku