Procesorji
07.12.2009 17:24
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nov Atom N450 na voljo že januarja

Nov Atom N450 na voljo že januarja
Nov Atom N450 na voljo že januarja

Sodeč po govoricah, naj bi že z januarjem novega leta na police prišli hitrejši in bolj mesnati prenosniki, katere naj bi poganjala nova generacija Atomovih procesorjev.

Trenutna ponudba je namreč dokaj omejena in če pobrskate po straneh slovenskih spletnih trgovcev, boste zasledili, da za vse modele z Atomovi procesorji velja nek standard: 10,1-palčni zaslon, 160GB trdega diska, 1GB DDR2 delovnega spomina, in 1.6 giga herčni Atomov N270 procesor. Seveda, če ste pripravljen odšteti nekoliko več denarja, si lahko privoščite 2GB rama in Atomovega zmogljivčka N280 (1.66GHz), ki pa bo tudi zadnja stopnička na hierarhični lestvici.

Sodeč po pisanju spletne strani Digititmes.com, so proizvajalci majhnih prenosnikov podpisali sporazum s podjetjem Intel, ki jih zavezuje k vzdržnosti pri proizvodnji prenosnikov z novo linijo N450. Ta sporazum se izteče 10. januarja in vsi glavni akterji na tem trgu (Acer, Asus, Lenovo, in MSI), so že napovedali izid svojih na N450 baziranih prenosnikov.

In novostim na tem področju še ni videti konca. Že marca, naj bi se namreč odprla vrata za drugo nadgradnjo, ko bi naj na police pritiktakal 1.83GHz Atom N470. Intel naj bi pri tem proizvajalce prenosnikov spodbujal, da v svoje sisteme vključujejo 2 GB RAM-a, kar bi naj postala standardna specifikacija za majhne prenosnike naslednje leto.

Kljub nadgradnji procesorske moči, pa le ta še vedno ne bo dovolj za obdelavo HD videa. Parjenje Nvidijine Ion grafične tehnologije z novima Atom N450/N470 bi bila verjetno rešitev, vendar pa trenutno še ni na voljo takšne strojne opreme. Morda pa bližajoči CES, ki bo potekal naslednji mesec, prinese kakšno novost tudi na tem področju.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku