Telefoni
25.02.2018 22:40
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nokia prava zvezda na letošnjem sejmu mobilne telefonije!

Nokia 8 Scirocco
Nokia 8 Scirocco

Podjetje HMD Global je za letošnji mednarodni sejem mobilne telefonije Mobile World Congress (MWC) 2018 pripravil bogato paleto novih pametnih mobilnih telefonov, ki so namenjeni tako zahtevnejšim uporabnikov kot tudi začetnikom na področju mobilne telefonije. S tem je podjetje dejansko nakazalo, da bo poskušalo pridobiti čim več trga mobilne telefonije in s tem blagovno znamko Nokia ponovno povzdigniti med vodile. V nadaljevanju si poglejmo vse pametne mobilne telefone, ki jih je podjetje HMD Global pripravilo za letošnji mednarodni sejem mobilne telefonije in ki bodo naprodaj kmalu.

Nokia 8 Scirocco

Pametni mobilni telefon Nokia 8 Scirocco bo brez težav navdušil najzahtevnejše, saj je opremljen z odliko, ki je edinstvena na področju mobilne telefonije. Poleg tega je novinec primeren za ljubitelje fotografije, saj ima telefon poleg optičnih leč Zeiss na voljo še dva digitalna fotoaparata ločljivosti 12 milijonov slikovnih točk in 13 milijonov slikovnih točk ter možnost do dvakratne optične povečave. Za opravljanje videokonferenc pa je na voljo sprednja kamera ločljivosti petih milijonov slikovnih točk.

Celota pametnega mobilnega telefona Nokia 8 Scirocco je odeta v steklo, za prikaz slik pa skrbi zaslon qOLED z ločljivostjo 2K, velikosti 14-centimetrov oziroma 5,5-palcev in zelo tanke robove velikosti zgolj dveh milimetrov. Tu najdemo še zmogljiv mobilni procesor Snapdragon 835, šest gigabajtov sistemskega pomnilnika in vgrajeni pomnilnik s 128 gigabajti prostora. Tu seveda ne manjka niti podpora za mobilni internet 4G/LTE, dvokanalni Wi-Fi, brezžično povezav Bluetooth 5.0 in bralnikom prstih odtisov na hrbtni strani telefona, dovolj dolgo avtonomijo pa zagotavlja baterija zmogljivosti 3.260 mAh.

Pametni mobilni telefon Nokia 8 Scirocco bo mogoče kupiti od aprila naprej. Zanj bo v prosti prodaji v evropskem prostoru treba odšteti okoli 800 evrov.

Nokia 7 Plus

Pametni mobilni telefon Nokia 7 Plus pa je nedvomno pisan na kožo profesionalnim fotografom in ljubiteljem mobilnih videoposnetkov. Novost je namreč opremljena z dvojno zadnjo kamero z lečami Zeiss, ki razpolagata s slikovnima tipaloma ločljivosti 12 milijonov slikovnih točk in 13 milijonov slikovnih točk. H kakovostnim fotografijam bo nedvomno pripomogla še dvakratna optična povečava, medtem ko bo za zajem vrhunskih sebkov na voljo tipalo ločljivosti 16 milijonov slikovnih točk.

Preostala stojna oprema v aluminijastem ohišju prav ni od muh. Novost je namreč opremljena z osemjedrnim procesorjem Qualcomm Snapdragon 660, kar je občutna nadgradnjo v primerjavi z obstoječim modelom, ki ga poganja procesor Snapdragon 630. To dejansko pomeni, da bo nova Nokia podatke preračunavala s kar osmimi procesorskimi jedri Kryo 260, za grafične vsebine pa bo poskrbljeno z jedrom Adreno 512. Tu bomo našli še štiri gigabajte sistemskega pomnilnika, 64 gigabajtov vgrajenega pomnilnika za shranjevanje podatkov z možnostjo razširitve s kartico microSD in mobilni operacijski sistem Android One. Za hitro polnjenje zmogljive baterije kapacitete 3.800 miliamper ur jr poskrbljeno s tehnologijo Quick Charge, za priklop pa je na voljo vmesnik USB Type-C, ki se med mobilnimi napravami vse bolj uveljavlja.

Pametni mobilni telefon Nokia 7 Plus bo prav tako naprodaj v mesecu aprilu, bo pa precej cenejši od modela Nokia 8 Scirocco. Zanj bodo namreč trgovci zahtevali le okoli 400 evrov oziroma pol manj.

Nokia 6 2018

Na sejmu MWC 2018 je navdušil tudi pametni mobilni telefon Nokia 6 2018. Novost je napreč opremljena za zaslonom s 14-centimetrsko (5,5-palčno) diagonalo ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk, kar pomeni, da razmerje stranic ne znaša 18 proti 9, kot je to »standard« za mnoge proizvajalce telefonov, ampak 16 proti 9. Ta nas vsaj zlahka ne bo pustila na cedilu, saj je opremljena z osemjedrnim procesorjem Qualcomm Snapdragon 630 frekvence 2,2 gigahercev, tremi oziroma štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika (odvisno od različice) in vgrajenim pomnilnikom z 32 gigabajti oziroma 64 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov (odvisno od različice), po potrebi pa ga lahko razširimo z uporabo pomnilniških kartic microSD.

Za zajem fotografij je na voljo fotoaparat ločljivosti 16 milijonov slikovnih točk, za sebke pa lahko računamo na spletno kamero ločljivosti osem milijonov slikovnih točk. Za avtonomijo pa skrbi baterija zmogljivosti 3.000 mAh. Aluminijasto ohišje prav tako ni od muh, saj je bil za njegovo proizvodnjo uporabljen aluminij družine 6.000, postopek izdelave pa traja kar 11 ur.

Na novincu je nameščen operacijski sistem Android One, ki temelji na osnovi najnovejšega sistema Android 8.1 Oreo. Novi pametni mobilni telefon Nokia 6 2018 bo na voljo od aprila naprej in sicer za okoli 280 evrov.

Nokia 1

Pametni mobilni telefon Nokia 1 je v primerjavi z ostalimi novimi modeli cenovno povsem dostopen, saj temeljil na osnovi mobilne platforme Android Go. Ta je namreč namenjena cenejšim mobilnim napravam, ki razpolagajo z zgolj 512 megabajti ali enim gigabajtom sistemskega pomnilnika. Novost je bogatejša za grafično precej bolj všečne storitve in programe Google Go, Google Assistant Go, YouTube Go, Google Maps Go, Gmail Go, Gboard Go, Google Play, Chrome in Files Go. Te aplikacije ob namestitvi zasedejo zgolj polovico prostora v primerjavi s klasičnimi aplikacijami in so za okoli 15 odstotkov hitrejše.

Strojna oprema je pričakovano šibkejša od ostalih novih modelov telefonov Nokia. Ta namreč obsega zaslon z 11,4-palčno oziroma 4,5-palčno diagonalo, razmerjem stranic 16 proti 9 in ločljivostjo zgolj 854 x 480 slikovnih točk. To najdemo še digitalni fotoaparat in spletno kamero ločljivosti pet milijonov in dva milijona slikovnih točk, štirijedrni procesor MediaTek MT6737M frekvence 1,1 gigahercev in sistemski pomnilnik kapacitete enega gigabajta. Za shranjevanje podatkov pa je na voljo vgrajeni pomnilnik z osmimi gigabajti vgrajenega prostora, ki ga po potrebi lahko razširimo s pomnilniškimi karticami microSD (do 128 GB).

Pametnemu mobilnemu telefonu Nokia 1 dovolj dolgo avtonomijo delovanja zagotavlja baterija zmogljivosti 2.150 miliamper ur, ki jo po potrebi lahko zamenjamo. Tu lahko med drugim zamenjamo tudi ohišje. Novost bo tako kot ostali modeli na voljo aprila in sicer za ceno manjšo od 100 evrov.


Prijavi napako v članku