Telefonija
22.04.2005 08:16

Deli z drugimi:

Share

Nokia izjemno uspešna v začetku leta

17 novih modelov in 54 milijonov prodanih mobilnikov

Prihodki od prodaje korporacije Nokia so v prvem četrtletju tega leta znašali 7,4 milijarde evrov, kar je 17 odstotkov več kot v enakem obdobju lanskega leta. Največji porast prihodkov so zabeležili v družbi Enterprise Solution, ki razvija in ponuja poslovne rešitve. Čisti dobiček Nokie se je povečal za deset odstotkov na 1,1 milijardo evrov. Število prodanih enot mobilnih telefonov je naraslo na 53,8 milijona. Nokia je v zadnjem četrtletju predstavila 17 novih mobilnih telefonov.

Družba Nokia Mobile Phones je v prvem četrtletju leta 2005 zabeležila 11-odstotno rast prihodkov od prodaje glede na isto obdobje predhodnega leta; prihodki od prodaje v letu 2005 so znašali 4,5 milijarde evrov. Velik porast je zabeležila tudi družba Nokia Multimedia, ki je dosegla prihodke v višini 1,1 milijarde evrov, kar je kar 52 odstotkov več kot v tem obdobju leta 2004, ko je dosegla 744 milijonov evrov. Na odlično prodajo v tej družbi pozitivno vpliva predvsem želja in potreba uporabnikov po mobilnikih z vgrajenim digitalnim fotoaparatom. Kar 67-odstotni porast je z 307 milijoni evrov dosegla družba Nokia Enterprise Solutions.
Prihodki od prodaje v družbi Nokia Networks so iz lanske 1,3 milijarde evrov zrasli na 1,4 milijarde. Dobiček v prvem četrtletju leta 2005 na področju mobilnih omrežij znaša 221 milijonov evrov, kar je precej več kot lani v istem obdobju, ko je znašal 154 milijonov.

V prvem četrtletju leta 2005 so družbe Nokia Mobile Phones, Nokia Multimedia in Nokia Enterprise Solutions skupaj prodale 53,8 milijona mobilnikov. Skupno število prodanih pametnih telefonov je doseglo 10 milijonov enot, od tega jih je Nokia prodala 5,4 milijona (v prvem četrtletju leta 2004 pa 1,8 milijona). Še naprej raste tudi globalno število mobilnih uporabnikov, ki je konec prvega četrtletja po ocenah doseglo 1,8 milijarde.

Kot je Nokia napovedala konec prejšnjega leta, je število prodanih mobilnih telefonov naraslo tudi v prvem četrtletju leta 2005. Nokia pričakuje, da bo skupno število prodanih mobilnikov v letu 2005 znašalo 740 milijonov enot, kar je približno 10 odstotkov več kot so jih predvidevali za leto 2004. Število prodanih mobilnikov se bo povečevalo zaradi zamenjave starejših modelov na razvitejših tržiščih, kjer uporabniki želijo sodobne mobilnike z dodatnimi funkcijami, in novih uporabnikov na razvijajočih se trgih. Celotno svetovno tržišče bo raslo tudi na področju prihodkov od prodaje, vendar v nekoliko manjšem obsegu. Največji porast števila prodanih mobilnih telefonov je Nokia zabeležila na Kitajskem, medtem ko je prodaja nekoliko upadla v obeh Amerikah.


Prijavi napako v članku