Telefonija
24.10.2006 07:42
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nokia in Animateka pripravili natečaj na temo animacije


Utrinek s tiskovne konference

Nokia je skupaj z Mednarodnim festivalom animiranega filma Animateka pripravila natečaj ‘Ustvarjalni izziv 2006’, v katerem lahko sodelujejo vsi, ki si želijo ustvarjati. Letošnji natečaj je že šesti zapovrstjo, vsak posamezni natečaj pa mlade ustvarjalce postavi pred drugačno nalogo. Na letošnjem natečaju je mogoče sodelovati z animacijo, ki je narejena s pomočjo mobilnega telefona, ali kratkim videom na temo animacije.

Podjetje Teleray, ki je zastopnik družbe Nokia Corporation v Sloveniji, je letošnji generalni pokrovitelj Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, ki že tradicionalno poteka v mesecu decembru. Jože Žlender, direktor podjetja Teleray, je poudaril: “Nokia v Sloveniji že redno podpira tako športne kot kulturne dejavnosti. Lani je bil eden naših večjih kulturno-umetniških projektov pokroviteljstvo razstave izdelkov mojstra finskega oblikovanja Tapia Wirkkale v Arhitekturnem muzeju v Ljubljani, v drugi polovici letošnjega leta pa smo se osredotočili na festival Animateka. Veseli smo, da smo uspeli v okviru pokroviteljstva skupaj s festivalom Animateka pripraviti ustvarjalni natečaj za vse mlade in mlade v srcu. S tem natečajem jim ponujamo možnost izražanja in ustvarjanja.”

Letošnji ‘Ustvarjalni izziv’ ponuja dva različna tematska natečaja. Za vse, ki bi se radi preizkusili v resni animaciji, je Nokia skupaj z Animateko in animatorkama Živo Moškrič in Matejo Starič pripravila navodila, ki vključuje vse korake od samega začetka fotografiranja s telefonom do kasnejše izdelave animacije s pomočjo računalnika.

Za vse, ki imajo manj časa ali želijo nekoliko lažjo nalogo, je na voljo možnost, da s pomočjo kamere vgrajene v mobilni telefon posnamejo kratki video na temo animacije.

Najboljša v obeh natečajih bosta prejela žepni multimedijski računalnik Nokia N93, ki je telefon, kamera in pregledovalnik v enem in ponuja:
” snemanje videa v kakovosti kot DVD s 30 slikami na sekundo,
” 3x optična povečava in stabilizacija video slike,
” kamera z ločljivostjo 3,2 milijona slikovnih pik z optiko Carl Zeiss,
” povezovanje prek tehnologij UMTS, WLAN ali Bluetooth,
” vse funkcije pametnega telefona.

Izbrana dela po mnenju strokovne žirije pa bodo prikazana na festivalu Animateka v mesecu decembru. Strokovno žirijo sestavljajo: Igor Prassel, direktor festivala Animateka, Matej Lavrenčič, animator in ilustrator, ki je izdelal tudi animirani oglas za predstavitev Nokia na festivalu, Edo Nasufovič, Studio 37. Natečaj poteka do 30. novembra 2006. Več o natečaju ‘Ustvarjalni izziv’ je na voljo na: www.nokia.si/izziv

Animateka je mednarodni festival animiranega filma, ki bo letos potekal že tretjič, in sicer med 12. in 16. decembrom, v ljubljanskem Kinodvoru.
Animateka vsako leto v tekmovalnem programu predstavi novo produkcijo kratkometražnega animiranega filma v Vzhodni in Srednji Evropi, tako slovenskemu občinstvu kot avtorjem ter drugim poznavalcem animiranega filma iz tujine. V posebnih programih pa festival ponuja celovečerne poslastice, najboljše evropske animirane filme in animirane ter igrane kratkometražne filme iz nordijskih držav.

Svoje filme ali filme svojih šol ter festivalov predstavlja tudi mednarodna žirija, ki pa ima na Animateki težko nalogo: izbrati najboljši film festivala. Tudi občinstvo ima možnost glasovanja za svojo najljubšo animacijo. Nagrajenci Animateke potujejo v programu “Najboljši na Animateki” po celem svetu in obiščejo različne svetovne festivale in druge filmske hiše. Letos smo bili v Bratislavi (Slovaška), na Taboru (Hrvaška), v New Yorku (ZDA) in Karlovyih Varyih (Češka). Več informacij o festivalu preberite na spletni strani www.animatekafestival.org.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več