Računalništvo, telefonija
09.12.2019 06:28

Deli z drugimi:

Share

Nizke temperature koristijo litij-ionskim baterijam!

Nizke temperature naj bi prinesle litij-ionskim baterijam številne prednosti!
Nizke temperature naj bi prinesle litij-ionskim baterijam številne prednosti!

Skorajda vse sodobne potrošniške mobilne naprave in električna vozila so opremljena z litij-ionskimi baterijami, ki pa na žalost niso povsem varne za končne uporabnike. Že večkrat se je namreč pokazalo, da se te baterije lahko pregrejejo in vnamejo, v najslabšem primeru pa lahko celo eksplodirajo. Težavo pri klasičnih litij-ionskih baterijah predstavlja tekočina, ki preprečuje prenos električne energije med elektrodama. Ta tekočina povzroča segrevanje baterije med polnjenjem, v primeru napake v izdelavi pa lahko celo nenapovedano povzroči požar ali celo eksplozijo baterije. Težava je tudi v tem, da se baterijam prične krajšati življenjska doba takoj, ko so izdelane.

Skupina znanstvenikov pa je v znanstveni reviji Journal of Energy Storage objavila zanimiv prispevek o tem, kako nizke temperature dejansko vplivajo na življenjsko dobo litij-ionskih baterij. Znanstveniki so namreč prepričani, da z globoko zamrznitvijo baterij lahko podaljšamo njihovo življenjsko dobo. Poleg tega globoko zmrznjene baterije so varnejše za prevoz na daljše razdalje, saj tu praktično ni več nevernosti, da bi zaradi mehanske poškodbe ali napake v izdelavi prišlo do samovžiga.

Čeprav naj bi izpostavitev litij-ionskih baterij zelo nizkim temperaturam celo izboljšala njihovo življenjsko dobo in kapaciteto v primerjavi s klasičnimi baterijami, je to področje še potrebno dodatno raziskati. Še posebno pomembno je, da se učinek ekstremno nizkih temperatur preveri še na večjem številu vzorcev. To naj bi raziskovalci opravili že v začetku naslednjega leta.


Prijavi napako v članku