Igre
21.11.2012 09:20

Deli z drugimi:

Share

Nintendo Wii U: Igralna konzola, kot je še ni bilo

Nintendo Wii U: Igralna konzola, kot je še ni bilo
Nintendo Wii U: Igralna konzola, kot je še ni bilo

Letošnja jesen bo za ljubitelje igralnih konzol še posebno vroča. Podjetje Nintendo ja namreč onkraj luže ponudilo v prodajo težko pričakovano igralno konzolo Wii U. Novost, ki bo pri nas na voljo decembra, je na trg igralnih konzol prinesla kar nekaj svežine.

Eden izmed glavnih adutov konzole Wii U je vsekakor brezžični upravljavec. Ta je namreč opremljen s 6,9-palčnim oziroma 17,5-centimetrskim na dotik občutljivim zaslonom (rezistivni) ločljivosti 854 x 480 točk (format 16:9) in celo spletno kamero. Upravljavec lahko uporabljamo še kot prikazovalnik informacij, ki se ne prikazujejo na televizorju. Na njem je mogoče celo igrati enostavnejše igre. Čeprav je plošček relativno velik, ni pretirano težak, saj tehta le pol kilograma. Napolnjena baterija zadošča le za tri ure brezskrbnega igranja.

Strojna oprema igralne konzole Nintendo Wii U je dovolj zmogljiva tudi za grafično zahtevne računalniške igre (na nivoju priljubjenih igralnik konzol Microsoft Xbox 360 in Sony PlaStation 3). Ta namreč za preračunavanje podatkov uporablja večjedrni procesor IBM PowerPC izdelan s pomočjo 45-nanometrske tehnologije, medtem ko za grafiko skrbi prirejena grafična sredica AMD družine Radeon HD 4000. Za shranjevanje vmesnih izračunov je na voljo sistemski pomnilnik Hynix DDR3-1600 skupne kapacitete dveh gigabajtov (4 X 512 megabajtov).

Igralna konzola Nintendo Wii U, ki je nekoliko večja oziroma predvsem daljša od predhodnika, je na voljo v dveh različicah. Cenejša je opremljena z osmimi gigabajti vgrajenega pomnilnika, zmogljivejša pa z 32 gigabajti. Prednaložena programska oprema zasede kar štiri gigabajte pomnilnika. Na srečo lahko vgrajeni pomnilnik razširimo s pomočjo zunanjega trdega diska do kapacitete dveh terabajtov. Ta zahteva namenski podatkovni format in ne dopušča zaganjanja iger.

Ob nakupu vstopne različice igralne konzole Nintendo Wii U prejmemo igralni plošček z zaslonom (GamePad), brezžični sprejemnik zanj in celo kabel HDMI, kar je v primerjavi s konkurenco prijetno presenečenje. Zanjo je v ZDA potrebno odšteti preračunanih 235 evrov. Zmogljivejša različica je preračunanih 40 evrov dražja. Ta je bogatejša še za računalniško igro Wii Land in polnilno postajo za igralne ploščke. Pri nas bo za vstopno različico igralne konzole Nintendo Wii U žal potrebno odšteti kar 320 evrov.

Vas zanima več iz te teme?
Nintendo igre

Prijavi napako v članku