Računalništvo, telefonija
09.09.2010 08:10
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nigerijski prevarant obsojen na 12-letno zaporno kazen

Spletni kriminal se pogosto ne izplača!
Spletni kriminal se pogosto ne izplača!

Med zdaleč najbolj znane spletne prevare sodi nigerijska (ang. Nigerian scam), ki je širom sveta poznana tudi kot prevara številka 419 (po številki nigerijskega kazenskega zakonika). Čeprav je tovrstna prevara med računalničarji zelo dobro poznana in medijsko zdaleč najbolj opevana, vsako leto terja veliko novih žrtev.

Tega se je zelo dobro zavedal Nigerijec Okpako Mike Diamreyan, saj si je s tovrstno prevaro med letoma 2004 in 2009 pridobil protipravno premoženje v višini preračunanega enega milijona evrov. Nepridiprav je skupno ogoljufal 67 žrtev, in sicer po dobro poznanem receptu.

Naključne računalničarje je z elektronsko pošto nagovarjal, da ima dostop do izjemno velike količine denarja in da potrebuje njihovo pomoč pri nakazilu denarja na bančne račune tujih bank. Ob tem je seveda obljubljal kar 20-odstotno provizijo. Zaslužek nigerijskega prevaranta se je torej skrival v izmišljenih provizijah, davkih in ostalih prispevkih, ki so mu jih naivneži kot za stavo nakazovali. Obljubljenega denarja seveda ni bilo od nikoder.

Ker je bi Nigerijec Mike Diamreyan Okpako pri svojem delu izjemno previden, mu je policija prišla na sled šele lani. Spletnega kriminalca, ki je pred dvema letoma emigriral v Združene države Amerike, je izdalo, verjeti ali ne, »banalno« bahanje pred prijatelji, da želi od lahkovernih Američanov nabrati še dodaten kupček denarja. Ameriška policija ga je na podlagi anonimne prijave v lanskem letu aretirala. Zvezno sodišče je Nigerijca za podvig pred kratkim »nagradilo« s kar 151 meseci zaporne kazni (dobrih 12 let) v strogo varovanem zaporu. Prevarant bo sedaj zagotovo imel dovolj časa, da bo tehtno premislil o smiselnosti svojih dejanjih.


Prijavi napako v članku