Računalništvo, telefonija
07.06.2011 16:24
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

NFC tehnologija je na pohodu

NFC tehnologija je na pohodu
NFC tehnologija je na pohodu

Proizvajalci mobilnih naprav se zadnje čase vse bolj nagibajo k implementaciji Near Field Communication (NFC) čipov v svoje naprave. Čeprav NFC ni nikakršna novost v tehnološkem smislu, pa potencial te tehnologije šele zdaj odkrivajo podjetja kot so Google, Samsung, Apple, Microsoft, številni mobilni operaterji, ponudniki kreditnih kartic ter v manjši meri tudi banke.

In zakaj ravno zdaj? Azijske in evropske države namreč v tem času po zgledu Japonske začenjajo razvijati infrastrukturo, ki podpira tehnologijo NFC, ki bi naj bila v naslednjih dveh letih že močno razširjena. Vključevanje NFC tehnologije v pametne telefone bo imelo različne posledice na zasebnost in varnost podatkov, ki je trenutno ni moč zajeti z veljavnimi predpisi. Spomnimo se, da je med prvimi NFC tehnologijo ponudila prav Nokija in sicer v modelih 3220, 5140, 6131 in 6216. NFC čip lahko med široko paleto funkcij prav tako odigra vlogo pametne kartice za javni prevoz ali mobilno bančništvo ali pa preprosto služi kot elektronski ključ. Najpomembnejši način prenosa je pasivni način, v katerem NFC naprava postane programirana pametna kartica oziroma NFC oddajnik, ki deluje kot RFID tehnologija (ISO 14443) ali v povezavi z varnostnimi sistemi mobilno plačilno sredstvo, kar je dandanes najbolj običajna implikacija tehnologije NFC. NFC tehnologija sama po sebi ne zagotavlja varne komunikacije, zato jo je treba kombinirati z večslojnim kriptografskim protokolom (npr. SSL), s čimer se vzpostavi varni kanal za prenos podatkov. Podobno kot pri sedanjih kreditnih karticah bodo v bližnji prihodnosti tudi občutljivi finančni podatki shranjeni na mobilnih telefonih zlata jama različne tatove. Prav zaradi tega je uporaba NFC tehnologije v povezavi s finančnimi sistemi še vedno pod velikim vprašajem. Največjo nevarnost predstavlja možnost kraje podatkov na razdaljo ter različna zlonamerna programska oprema, ki lahko v trenutku okuži nekaj milijonov mobilnih naprav.

Podjetja kot so MasterCard in Visa zato že razvijajo aplikacije za plačilne sisteme NFC, katerih glavna naloga bo zagotavljanja maksimalne varnosti in šifriranje podatkov. Ob predpostavki, da so tablični računalniki pravi mini računalniki pa verjetno močna kriptografija in različni avtentifikacijski protokoli ne bi smeli predstavljati večje težave.


Prijavi napako v članku