Računalništvo, telefonija
15.11.2020 12:32
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Neverjetno povpraševanje po računalnikih Chromebook

Povpraševanje po prenosnih računalnikih Chromebook se je povečalo za kar neverjetnih 122 odstotkov.
Povpraševanje po prenosnih računalnikih Chromebook se je povečalo za kar neverjetnih 122 odstotkov.

Prenosni in namizni računalniki Chromebook z operacijskim sistemom Google Chrome OS postajajo vse bolj priljubljeni tako med običajnimi kot tudi med poslovnimi uporabniki. Medtem ko so bili ti računalniški sistemi še pred kratkim opremljeni zgolj s procesorji podjetja Intel, je konkurenčno podjetje AMD lani na tem področju naredilo preboj, in sicer s pripravo namenskih procesorjev Ryzen 7. Zato ne preseneča, da se je zanimanje za osebne računalnike Chromebook precej povečalo.

Analitska hiša Canalys je namreč v okviru nedavne raziskave ugotovila, da se je povpraševanje po prenosnih računalnikih Chromebook na svetovni ravni v tretjem tromesečju letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za kar 122 odstotkov. Trgovcem je skupno uspelo prodati okoli 9,4 milijona osebnih računalnikov Chromebook. Čeprav je to le majhen delež vseh prodanih osebnih računalnikov v tretjem četrtletju letošnjega leta (skupno je bilo namreč prodanih 124 milijonov naprav), so poznavalci prepričani, da je k večji priljubljenosti Chromebookov pripomoglo več dejavnikov, in sicer tako delo in učenje na daljavo kot tudi večja zmogljivost osebnih računalnikov s prednameščenim operacijskim sistemom Chrome OS.

Med vsemi proizvajalci osebnih in tabličnih računalnikov pa je v tretjem četrtletju letošnjega leta daleč največ pridobilo podjetje Lenovo, saj je zabeležilo kar 18,9-odstotno rast. Na drugem mestu s 17,7 odstotki najdemo podjetje Apple, na tretjem pa podjetje HP s 15-odstotno rastjo deleža svetovnega trga. Na četrtem in petem mestu najdemo podjetji Dell in Samsung, ki sta skupno beležili 9,7-odstotno oziroma 8-odstotno rast prodaje računalnikov.


Prijavi napako v članku