Računalništvo, telefonija
27.04.2017 08:25
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ivo Boscarol bo razvijal leteče taksije za Uber

Ivo Boscarol bo razvijal leteče taksije za Uber
Ivo Boscarol bo razvijal leteče taksije za Uber

Mar ne bi bilo lepo, če bi se lahko v poletnem času izognili dolgim kolonam na cesti? Še lepše pa bi bilo, če bi lahko z avtomobilom na cilj kar prileteli. Te sanje bodo morda kmalu postale resničnost, pri njihovi realizaciji pa bo pomembno vlogo igralo uspešno slovensko podjetje Pipistrel, ki je nedavno s podjetjem Uber sklenilo dolgoročni sporazum o sodelovanju na področju izdelave električnih VTOL letal. Gre za obsežen projekt razvoja električnih plovil VTOL (Vertical Take Off and Landing – zračna plovila z navpičnim vzletanjem in pristajanjem), z namenom zagotavljanja varnega in zanesljivega prevoza vsem svojim strankam, ne glede na to, kje se nahajajo. Cilj partnerstva je uporabnikom bodočega omrežja »Uber Elevate Network« omogočiti hiter in enostaven prevoz po naročilu s Pipistrelovim VTOL plovilom.

Čeprav gre za izjemno zahteven projekt, se pri slovenskemu podjetju Pipistrel izziva seveda veselijo. Uber namreč v številnih velemestih načrtuje vzpostavitev stalno delujočega omrežja električnih VTOL plovil za osebni transport in dostavo, skupni cilj podjetij Uber in Pipistrel pa je, da bi prva demonstracijska plovila poletela že do leta 2020. Pipistrel bo razvil letala za krajše razdalje znotraj mestnega prometa na podlagi specifikacij zmogljivosti VTOL, Uber pa bo sodeloval pri razvoju programske in strojne opreme za nadzor zračnega prostora in upravljanje VTOL plovil znotraj mreže »Elevate Network« ter zagotovil vmesnik, ki bo omogočal povezavo s kontrolorji zračnega prostora.

Direktor skupine Pipistrel, Ivo Boscarol, je imel na dogodku Uber Elevate Summit vizionarski govor o prihodnosti električnih letal in mobilnosti v velikih mestih, posnetek pa si lahko ogledate s klikom na spletno povezavo https://youtu.be/Glm_aIDVZI4 (v angleškem jeziku).


Prijavi napako v članku