Računalništvo, telefonija
15.06.2017 11:44

Deli z drugimi:

Share

Neverjetno. Microsoft ponovno izdal popravke za odpisani Windows XP!

Windows XP je že drugič zapored prejel izredni varnostni popravek.
Windows XP je že drugič zapored prejel izredni varnostni popravek.

Izsiljevalska škodljiva programska koda WannaCry je doslej prizadela ustanove in podjetja že v kar 99 državah po svetu. Vsi računalniki so bili namreč zaklenjeni, na njih pa je bilo obvestilo o napadu in zahteva po odkupnini za njihovo vnovično delovanje v virtualni valuti bitcoin. Nova zalonamerna koda namreč blokira dostop do operacijskega sistema Windows in do vseh podatkov, in sicer dokler ne plačamo »odškodnine« v višini do preračunanih 275 evrov. Po treh dneh se zahtevana vsota podvoji, po sedmih dneh pa bodo datoteke izbrisane, če se odkupnina ne plača.

Izsiljevalska škodljiva programska koda WannaCry je posebna tudi zaradi tega, ker je moralo podjetje Microsoft zaradi nje izdati izredni varnostni popravek za operacijski sistem Windows XP, ki ni podprt že od 8. aprila 2014. Kot kaže težav s kritičnimi ranljivostmi v operacijskem sistemu Windows XP še ni konec, saj je računalniški gigant zanj ponovno (že drugič) pripravil izredne varnostne popravke. Tokratni popravki ščitijo uporabnike zastarelih operacijskih sistemov Windows XP pred napadi, ki jih izvajajo predvsem tajne službe in države. Tu namreč gre za zelo resne varnostne ranljivosti v operacijskem sistemu Windows, ki se v praksi že izrabljajo, in sicer tako s strani varnostno obveščevalnih služb kot organiziranega kriminala.

Če še vedno uporabljate operacijski sistem Windows XP se morate zavedati, da ste še vedno izpostavljeni spletnim napadom. Čeprav je podjetje Microsoft zakrpalo nekaj kritičnih varnostnih ranljivosti v sistemi, so tam še vedno prisotne druge nezakrpane ranljivosti, ki jih že več le s pridom izkoriščajo spletni kriminalci. Če torej še vedno uporabljate zastareli operacijski sistem Windows XP vam priporočamo, da ga čim prej zamenjate za novejši Windows (7 ali 10) ali pa si namestite eno od priljubljenih distribucij operacijskega sistema Linux.


Prijavi napako v članku