Računalništvo, telefonija
05.05.2017 06:21
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kitajska bo dobila svojo Wikipedijo

Kitajska bo dobila svojo Wikipedijo
Kitajska bo dobila svojo Wikipedijo

Kitajske oblasti so nedavno sprejele odločitev, da bodo postavile na noge povsem novo spletno enciklopedijo, ki naj bi bila po vsebini primerljiva s priljubljeno Wikipedijo. Nova spletna enciklopedija bo napisana v celoti v kitajskem jeziku, za pisanje njene vsebine pa bo zadolženih kar 20 tisoč ljudi. Kitajske oblasti računajo na to, da bodo pogodbeni sodelavci v zelo kratkem času napisali več kot 300 tisoč prispevkov, posamičen prispevek pa naj bi vseboval vsaj 1000 besed, kar pomeni, da bo vsebina zajemala številna področja.

Ker gre za državno spletno enciklopedijo, pri njenem ustvarjanju seveda ne bodo sodelovali prostovoljci, ampak strokovnjaki z državnih univerz. Preveč objektivnih prispevkov seveda ne moremo pričakovati, saj bo vsa vsebina pred objavo skrbno pregledana in po potrebi tudi spremenjena ali celo odstranjena. Medtem ko so kitajske oblasti projekt označile za zelo obetaven, strokovnjaki po svetu nad njim niso pretirano zadovoljni, saj so ga že označili kot veliki kitajski zid kulture, ki bo dostopen le omejeni skupini ljudi.

Kitajske oblasti računajo na to, da bo njihova lastna enciklopedija postavljena že prihodnje leto. Novost bo zagotovo »oblegana«, saj so vsebine na Kitajskem zaradi cenzure oblasti vse prej kot dostopne, kar še posebej drži za priljubljeno Wikipedijo.


Prijavi napako v članku