Računalništvo, telefonija
08.02.2017 06:17
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Netflix v težavah zaradi prenosa vsebin na mobilne naprave

Določene vsebine na Netflixu lahko prenesemo na mobilno napravo z enim samim klikom!
Določene vsebine na Netflixu lahko prenesemo na mobilno napravo z enim samim klikom!

V začetku decembra lanskega leta je Netflix uporabnikom omogočil prenos vsebin na pomnilnik mobilne naprave. Uporaba nove možnosti je enostavna in za vse naročnike Netflixa tudi brezplačna. Če je ta možnost za izbrani celovečerec ali televizijsko oddajo na voljo, je zraven gumba za predvajanje videoposnetka (na desni strani) na voljo tudi puščica, ki ponazarja prenos vsebine na telefon. Če te puščice ni, vsebina še ni na voljo na prenos.

Čeprav se je možnost prenosa vsebin iz Netfixa med uporabniki izkazala za zelo priljubljeno, saj lahko svoje najljubše filmske vsebine predvajajo tudi brez internetne povezave, je prihodnost storitve že ogrožena. Pred kratkim se je namreč na podjetje Netflix spravilo podjetje Blackbird, katerega edino premoženje so patenti, edini prihodki pa uspešno dobljene tožbe proti podjetjem, ki jih domnevno kršijo. Težava je tudi v tem, da si Blackbird lasti patent, ki je splošen, kar pomeni, da ga lahko sodniki v Združenih državah Amerike razlagajo na več različnih načinov, pogosto pa v korist tožeče stranke.

Podjetje Blackbird ima tako v lasti patent, ki na zelo splošen in predvsem nejasen način ščiti »nekaj«, kar je bilo preneseno iz svetovnega spleta. Tu gre za registriran patent iz daljnega leta 2000, ki ga je na ameriški patentni urad vložil inženir Sungil Lee, z njim pa je zaščitil sistem prodaje spletnih informacij, ki jih programska oprema neposredno zapiše na optično zgoščenko. Ker pa je bil patent napisan zelo splošno, to pomeni, da ga je v ZDA tudi v času razmaha svetovnega spleta preko tožb na sodiščih mogoče pretvoriti v denar.

Na podlagi tega patenta Blackbird za nadaljnjo ponudbo možnosti prenosa vsebin od Netflixa zdaj zahteva zajetno količino denarja, kdo bo bitko dobil, pa bo odločilo sodišče. Netflix pa ni edino podjetje, na katerega so se spravili pri Blackbirdu. Seznam vključuje še ponudnike digitalnih vsebin Soundcloud, Vimeo, Starz, Mubi in Epix TV, v prihodnje pa bi se tej družbi lahko priključilo še kakšno zveneče ime.


Prijavi napako v članku