Življenjski slog
12.03.2021 20:00
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Netflix pripravlja funkcijo za zaščito deljenja uporabniških računov

Netflix naj bi z novo funkcijo zaščitil uporabnike pred krajo in zlorabo njihovih računov.
Netflix naj bi z novo funkcijo zaščitil uporabnike pred krajo in zlorabo njihovih računov.

Netflix ima več kot 200 milijonov naročnikov po celem svetu in je največja platforma za pretakanje videovsebin. Odločitev podjetja je morda nekoliko presenetljiva, a iz poslovnega vidika popolnoma razumljiva.

Zaščito, ki so jo najprej opazili pri GammaWire, je že možno opaziti med manjšo skupino uporabnikov, ki so ob prijavi na platformo dobili opozorilo o potrditvi njihovega računa. Nova funkcija naj bi zaščitila uporabnike pred krajo njihovih podatkov. Ob prijavi bo Netflix uporabniku poslal potrditveno kodo preko elektronske pošte ali SMS sporočila. Naj spomnimo, da Netflix dovoljuje izmenjavo računov v družini oziroma v istem gospodinjstvu.

Bomo še vedno lahko delili Netflix račune z družino in prijatelji?
Bomo še vedno lahko delili Netflix račune z družino in prijatelji?

V primeru, da uporabnik ne bo potrdil lastništvo uporabniškega računa v določenem časovnem obdobju, mu bodo za nekaj časa onemogočili pretakanja Netflix vsebin. Uporabnik bo v takih primerih dobil sporočilo o registraciji lastnega uporabniškega računa. Jasno, pri Netflixu se zavedajo, da to ni 100 % zanesljiva zaščita in ima kar nekaj pomanjkljivosti, na primer lastnik uporabniške računa lahko poslano potrditveno kodo pošlje prijatelju ali znancu. Vseeno pa pravijo, da je to prvi korak k varnejši uporabniški izkušnji.

Projekt je še v začetni fazi testiranja, kjer so pozorni na zlonamerne poskuse napadalcev, ki se želijo dokopati do Netflix računov. Vse prijave z ilegalno pridobljenimi računi ustavijo še preden se povežejo s platformo.

Pojavljajo se vprašanja o nejasnosti Netflixovih splošnih pogojih uporabe, v katerih je navedeno, da se uporabniški računi lahko delijo med člani družine istega gospodinjstva, a le za osebne potrebe. Deljenje računov za reklamne namene je prepovedano. Prav tako profilov ne smemo deliti z osebami izven našega gospodinjstva, kjer se pojavljajo nejasnosti zaradi netočnega zapisa v splošnih pogojih uporabe. Družinski člani, ki se šolajo ali delajo v drugih mestih ali državah, so po navadi še vedno del istega gospodinjstva in uporabljajo družinski Netflix račun.

Pred časom je zastopnik za Netflix dejal, da so se ob nastanku platforme zavedali razsežnosti legitimnega deljenja gesel in računov. Sedaj se zdi, da Netflix želi prevzeti nadzor. Kot že rečeno je varnost en izmed razlogov. Zagotovo je pa velik del k odločitvi prispevala tudi najnovejša analiza, ki je ocenila, da deljenje računov in piratstvo ponudnike video pretočnih vsebin letno stane več kot 9 milijard dolarjev.

Vas zanima več iz te teme?
Netflix zasebnost

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

IMEDIA GSM d.o.o.

Prvomajska ulica 39, 5000 Nova Gorica, Tel: 08 205 86 61
Mishop.si je spletna trgovina, specializirana za prodajo električnih aparatov znamke Xiaomi (posebej pametnih telefonov, pa ne samo teh) na slovenskem območju. Storitve: - naročila ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več