Računalništvo, telefonija
15.10.2012 12:08

Deli z drugimi:

Share

NetApp SnapVault tehnologija

Enostavna izdelava varnostnih kopij in restavriranje podatkov je v današnjem IT svetu eden od ključnih faktorjev, ki jih podjetja zahtevajo pri varnosti podatkov v svojem IT okolju. Tega se zaveda tudi proizvajalec diskovnih sistemov NetApp, ki v svoji paleti proizvodov ponuja več vrst rešitev, ki so namenjene izdelavi varnostnih kopij podatkov.
NetApp SnapVault tehnologija
NetApp SnapVault tehnologija

Ena od teh rešitev je programska oprema NetApp SnapVault, ki je heterogena in cenovno ugodna rešitev za »disk to disk« izdelavo varnostnih kopij podatkov NetApp diskovnih sistemov ter različnih operacijskih sistemov (Windows, Linux , Solaris, HP-UX and AIX). NetApp SnapVault tehnologija pohitri, poceni in poenostavi izdelovanje varnostnih kopij podatkov ter restavracijo podatkov in deluje na osnovi NetApp Snapshot tehnologije ter replikacije podatkov na blokovnem nivoju. Napredna SnapVault tehnologija je bila tudi eden od ključnih dejavnikov, da je Gartner v svoje kvadrante leta 2011 pozicioniral podjetje NetApp, kot enega od vizionarjev na področju »enterprise« rešitev za izdelovanje varnostnih kopij podatkov in njihovo restavriranje.

Tehnologija NetApp SnapVault je popolnoma integrirana z operacijskim sistemom DataONTAP in ne zahteva nobene dodatne strežniške tehnologije ali kakšne druge strojne opreme. Pri svojem delovanju uporablja obstoječe NetApp tehnologije (Snapshot, deduplikacija, kompresija). Podatki se zapišejo v enakem formatu, kot so na primarnem diskovnem sistemu, kar pomeni enostavno in hitro restavriranje teh podatkov. Odlično se integrira tudi s programskimi orodji za izdelavo varnostnih kopij podatkov in restavriranje konsistentnih kopij podatkov – SnapManager for Microsoft Exchange, SnapManager for SharePoint, SnapManager for SQL Server, SnapManager for Oracle, SnapManager for SAP in SnapManager for virtual infrastructure.

Zahteve, kjer tehnologija NetApp SnapVault pride v poštev, so naslednje:

 • Zahteve po »disk to disk« izdelovanju varnostnih kopij podatkov
 • Hitra izdelava varnostnih kopij podatkov v homogenem okolju (NetApp -> NetApp)
 • Hitra izdelava varnostnih kopij podatkov v heterogenem okolju (različni OS -> NetApp)
 • Hitra restavracija in povrnitev podatkov v predhodno stanje
 • Minimalna obremenitev omrežja pri izdelovanju varnostnih kopij podatkov
 • Možnost upravljanja več verzij varnostnih kopij podatkov
 • Replikacija podatkov na blokovnem nivoju
 • Zmanjšana poraba diskovnega prostora namenjega za izdelovanje varnostnih kopij podatkov
 • Podpora različnim datotečnim sistemom

Prednost take tehnologije arhiviranja pred tradicionalnim arhiviranjem je predvsem v tem:

 • Hitra izdelava varnostnih kopij podatkov – v tem načinu se zmanjša čas zapisovanja varnostne kopije podatkov iz nekaj ur ali dni na nekaj minut
 • Večja zanesljivost procesa izdelovanja varnostnih kopij podatkov – konsistentnost podatkov je zagotovljena
 • Efektivnejše izdelovanje varnostnih kopij podatkov – blokovno in inkrementalno »disk to disk« izdelovanje varnostnih kopij podatkov zmanjša omrežni promet in porabo diskovnega prostora, potrebnega za varnostne kopije podatkov tudi do 90%
 • Preprosto in enostavno upravljanje – poenostavljen uporabniški vmesnik omogoča enostavno upravljanje z ogromno količino varovanih podatkov
 • Prihranek pri medijih, ki so potrebni pri tradicionalnem varovanju podatkov in se v tem načinu izdelovanja varnostnih kopij podatkov ne uporabljajo
 • Ni napak, ki se pojavljajo pri restavraciji podatkov pri klasičnem izdelovanju varnostnih kopij podatkov (npr. poškodovan medij,…)

Kako deluje SnapVault

Ko je vzpostavljena SnapVault relacija med primarnim diskovnim sistemom in diskovnim sistemom namenjenim za varovanje podatkov, se začne prenašati celotna kopija podatkov preko IP omrežja. Prva izdelava varnostne kopije podatkov pomeni, da se prenesejo vsi podatki in traja najdlje, nato pa se inkrementalno prenašajo samo spremenjeni bloki – SnapVault izvaja varnostno kopijo podatkov na blokovnem nivoju, kar pomeni, da na diskovni sistem, namenjen varovanju podatkov, kopira samo bloke, ki so se spremenili od zadnje izdelave varnostne kopije podatkov in ne celotnih datotek. Osnova za tako vrsto varovanja podatkov je tehnologija NetApp Snapshot, ki omogoča posnetek stanja datotečnega sistema v določenem trenutku. Podatki v tem stanju se nato zapišejo v varnostno kopijo podatkov. Ko pride naslednja zahteva po izdelavi varnostne kopije podatkov, se na teh istih podatkih spet naredi snapshot. Nato se zapišejo samo dodatni bloki, ki so rezultat razlike med dvema posnetkoma podatkov ali snapshotoma. To omogoča bolj frekventno izdelavo varnostnih kopij podatkov večkrat na dan ali celo večkrat na uro. Rezultat tega je manjša omrežna obremenitev, manjši vpliv na obremenitev sistema ter manjša poraba diskovnega prostora za varnostne kopije podatkov. Na sekundarnem diskovnem prostoru podatki zasedejo samo toliko prostora, kolikor je bilo sprememb med dvema zadnjima snapshotoma. V primeru okvare podatkov na primarnem diskovnem sistemu je restavracija podatkov precej hitrejša kot pri klasičnem izdelovanju varnostnih kopij podatkov. Istočasno pa je omogočeno shranjevanje veliko več kopij podatkov, kot pri klasičnem izvajanju varnostnih kopij podatkov. Na primarnem ali sekundarnem diskovnem sistemu se opcijsko lahko uporablja tudi tehnologija deduplikacije, kar še dodatno zmanjša porabo diskovnega prostora.

Open Systems SnapVault

Z različico Open Systems SnapVault je omogočeno varovanje podatkov iz različnih operacijskih sistemov (Windows, Linux,Unix ali VMware) na NetApp diskovne sisteme. Tudi tukaj se uporablja prenos podatkov na blokovnem nivoju. Na operacijski sistem, ki ga želimo varovati, se inštalira posebnega agenta, ki poskrbi za izvajanje varnostnih kopij podatkov na NetApp diskovni sistem.

Prednosti, ki jih podjetja pridobijo z Open Systems SnapVault tehnologijo:

 • Zmanjšan čas izdelovanja varnostnih kopij podatkov
 • Izboljšan RPO (Recovery Point Objective ) in RTO (Recovery Time Objective)
 • Zmanjšanje uporabe trakov pri izdelovanju varnostnih kopij podatkov
 • Centralizirano upravljanje varovanja podatkov
 • Povečana stopnja uspešnosti arhiviranja in restavriranja
 • Licence oziroma agenti so brezplačni

NetApp Snapshot tehnologija

V operacijskem sistemu DataONTAP je vgrajena tehnologija za izdelavo inkrementalnih posnetkov datotečnega sistema, ki ne obremenjujejo sistema. Postopek traja nekaj trenutkov, v tem času je izdelan posnetek datotečnega sistema ne glede na velikost diskovnega volumna. Število teh posnetkov je omejeno na 255 na posamezen volume. Ohranjeno stanje je lahko izhodišče za restavriranje podatkov oziroma za replikacijo na oddaljeno lokacijo ali prepis na tračno enoto. Vsa ohranjena stanja so »Read Only«.

NetApp deduplikacija

Podjetje NetApp, že vrsto let nudi odlično rešitev za deduplikacijo na nivoju podatkovnih blokov in se kot post-proces izvaja tudi na primarnih produkcijskih sistemih. Tipični prihranki diskovnih kapacitet, so za okolja virtualnih strežnikov in desktopov kar 70%, za datotečne strežnike 30% in za backup podatke 95%. Pri uporabi NetApp deduplikacije lahko kapacitete dosegajo do 80% večjo izkoriščenost nad diskovnimi volume-i, kjer se hranijo periodične varnostne kopije, slike virtualiziranih strežnikov (VMware, Xen, Hyper-V) ipd. Po procesu deduplikacije dosežemo, da je vsebina, ki je v več kopijah enaka, zapisana samo enkrat. Deduplikacija se izvaja na blokovnem nivoju avtomatsko ali pa ročno. Deduplikacija se izvaja kot proces v ozadju.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Deduplikacija je proces odpravljanja podvojenih podatkov in s tem sprostitev zasedenih pomnilnih kapacitet in izboljšanja zmogljivosti diskovnih sistemov.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku