Računalništvo, telefonija
25.05.2016 10:40
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Iz bankomatov odnesli 11 milijonov evrov

Iz bankomatov odnesli 11 milijonov evrov
Iz bankomatov odnesli 11 milijonov evrov

Na svetovnem spletu iz dneva v dan najdemo več škodljivih programskih kod, katerih ključna naloga je kraja podatkov o plačilnih karticah. Pogosto se zgodi, da nam nepridipravi podatke o plačilni kartici ukradejo kar na običajnem bankomatu in jih nato zlorabijo za dvig denarja. Da tovrstna oblika kriminala še ni zamrla se je pred kratkim izkazalo na Japonskem, saj je skupini nepridipravov v skrbno organiziranem »napadu« v samo dveh urah uspelo skupno ukrasti kar 11,3 milijona evrov.

V organizirani kraji denarja iz japonskih bankomatov je sodelovalo okoli 100 ljudi, ki so denar dvignili iz skupno kar 14.000 bankomatov. Pri tem je bilo uporabljenih 1.600 ukradenih plačilnih kartic, največja vrednost dviga na posamičnem bankomatu pa je znašala preračunano okoli 815 evrov. Japonski policisti so prepričani, da so nepridipravi za dosego cilja uporabili tako imenovane »skimming« naprave, ki omogočajo prestrezanje magnetnega zapisa plačilne kartice in zajem kode PIN. Za prestrezanje magnetnega zapisa poskrbi poseben bralnik, medtem ko se za zajem kode PIN uporablja miniaturna kamera.

Ker so »skimming« naprave na bankomatih vse bolj prisotne tudi pri nas, policija svetuje, naj bomo pozorni predvsem na miniaturne kamere ali neobičajne naprave okrog tipkovnice za vnos PIN kode. Čeprav kriminalci na izredno enostaven način pridobijo magnetni zapis naših kartic, za krajo še vedno potrebujejo PIN kodo. Zaradi tega je priporočljivo, da pri vnosu varnostne PIN kode z roko vsakič prekrijemo številčnico. Če na bankomatu opazimo karkoli nenavadnega, o tem seveda nemudoma obvestimo policijo in po potrebi prekličemo kartico na banki.


Prijavi napako v članku