Triki in nasveti
10.02.2010 12:43
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Neposredno brisanje datotek v Applovem operacijskem sistemu MacOS

S trikom bomo privarčevali kar nekaj miškinih klikov!
S trikom bomo privarčevali kar nekaj miškinih klikov!

Uporabniki računalniških sistemov z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows, ki sočasno uporabljajo ali pa so povsem prešli na Applov operacijski sistem MacOS, se enostavno ne morejo sprijazniti z dejstvom, da operacijski sistem podjetja iz Cupertina ne omogoča neposrednega brisanja datotek. Zato je bilo le še vprašanje časa, kdaj bodo spretni programerji odkrili način, kako lahko v operacijskem sistemu MacOS izključimo uporabo koša pri brisanju datotek. Na srečo lahko to storimo tudi mi.

Kot prvo je potrebno ustvariti »Service« v »Automatorju«, ki ne prejema vhoda in je na voljo v katerikoli aplikaciji. To preprosto naredimo tako, da v aplikacijo »Run Applescript« vpišemo naslednjo programsko kodo:

on run {input, parameters}
do shell script “chown root ~/.Trash” with administrator privileges
do shell script “killall Finder”
return input
end run

To kodo je seveda potrebno še shraniti, pri čemer ji lahko damo poljubno ime (npr. No Trash).

Potem zopet ustvarimo »Service« z enakimi lastnosti kot v prvem koraku ter v aplikacijo »Run Applescript« vpišemo naslednjo programsko kodo:

on run {input, parameters}
do shell script “sudo chown myusername ~/.Trash” with administrator privileges
return input
end run

In to je to. Sedaj lahko izključimo uporabo koša pri brisanju datotek v poljubni aplikaciji. Pri tem je potrebno paziti le na to, da ob izklopu koša ponovno zaženemo Finder, saj lahko le na ta način aplikacija zazna spremembo v lastništvu mape ».Trashes«.


Prijavi napako v članku