Digitalizacija
Poslovne rešitve
29.05.2024 07:14

Deli z drugimi:

Share

Nepogrešljivi partner za RFID in NFC tehnologijo

Od tiskarne plastičnih kartic do največjega strokovnjaka za RFID in NFC čipe.
Foto: Mave
Foto: Mave

RFID in NFC tehnologiji sta zelo razširjeni in omogočata implementacijo prav v vseh dejavnostih. Z njima lahko strojno identificiramo osebe, izdelke, digitaliziramo poslovanje, olajšata vam vstop v objekte … Zakaj potrebujemo tovrstne strokovnjake, smo povprašali Matjaža Križmančiča, direktorja podjetja Mave d.o.o., ki kot specialzirani distributer pomaga pri izboru pravih RFID in NFC čipov ter čitalnikov slovenskim in tujim podjetjem iz najrazličnejših industrij.

Kako ste postali poznavalci te tehnologije?

Pred 15 leti smo ustanovili podjetje in pričeli tiskati plastične kartice za športne klube, trgovska podjetja ter konference. Kmalu so nas podjetja pričela spraševati po karticah z RFID čipi in smo se morali poglobiti tudi v to področje. Sama tehnologija je relativno preprosta in na tem področju se v zadnjih 20 letih ni veliko spremenilo, hitro pa smo opazili, da je za (dobro) delovanje sistemov potrebno poznavanje različnih protokolov in da so lahko velike razlike v delovanju navidez enakih medijev. Dobava pravih in kvalitetnih produktov po zmernih cenah je vodilo našega uspeha.

Kakšna je sploh razlika med RFID in NFC tehnologijo?

Obe tehnologiji temeljita na brezžični komunikaciji med čitalnikom in medijem, ki temelji na uporabi radijskih valov. RFID tehnologijo lahko v grobem razdelimo na Low Frequency (komunikacija na frekvenci 125 kHz), High Frequency (frekvenca 13,56 MHz) in Ultra High Frequency (frekvence 860 MHz do 915 MHz). NFC tehnologija je podskupina, ki zajema del čipov, ki komunicirajo na frekvenci 13,56 MHz in podpirajo določene protokole. V praksi je pogosto tako, da zadeve niso enoznačno opredeljene in celo NFC čitalnik ne bo vedno prebral NFC kartice.

Kako je to mogoče, lahko podate kakšen primer?

Na primer NFC čip tipa ICODE SLIX podpira protokol ISO 15693 in ta ne deluje na običajnih NFC čitalnikih, ki podpirajo le protokol ISO 1444A. Torej, če bi podjetje naročilo tovrstne NFC kartice, bi ostali razočarani, da niti ne omenjamo stroškov, ki bi zaradi tega nastali. Zato se vedno osredotočamo na individualne potrebe svojih strank in jim nudimo prilagojene rešitve.

Omenili ste, da imajo na videz enaki mediji lahko velike razlike v delovanju. Razložite prosim?

Tako kot v mnogih panogah obstajajo tudi v tej panogi ponudniki, katerih produkti temeljijo le na najnižji ceni. Čip v nekem mediju je običajno definiran in izgled ohišja prav tako, kupci pa običajno ne vidimo, kakšni sta kvaliteta in velikost uporabljene antene v tem ohišju, in ravno tukaj prihaja do velikih razlik. Nizkocenovni RFID obeski vsebujejo majhne antene z manjšim številom ovojev in zato ti obeski dosegajo krajše razdalje branja, počasnejše delovanje ali pa jih čitalnik sploh ne zazna. 

Kako pa vi veste, kakšne kvalitete so mediji, ki jih dobite od proizvajalcev?

Pred naročilom večje količine nekega novega produkta jasno definiramo naša pričakovanja glede delovanja in opravimo nakup testne serije. Po prejemu blaga preverimo kvaliteto, in če je ustrezna, umestimo produkt v našo ponudbo. Vso prejeto prodajno blago vedno opremimo z ID številkami za evidenco šarže in s tem zagotavljamo ustrezno kvaliteto naših izdelkov.  

Kakšni so vaši načrti za prihodnost in katere nove produkte ali izboljšave lahko pričakujemo v prihodnje?

Povpraševanja po novih ali izboljšanih produktih so vodilo za stalen razvoj, dopolnjevanje in nadgrajevanje naše ponudbe. Z večanjem obsega poslovanja pridobivamo ugodnejše cene s strani naših proizvajalcev in te ugodnosti delimo z našimi strankami. Številnim produktom smo v zadnjih dveh letih znižali ceno, kar je ravno v nasprotju z draginjo, ki se dogaja na drugih področjih. Kupcem, ki uporabljajo naše produkte, v svojih rešitvah nudimo posebne rabate in s številnimi smo vzpostavili prijateljske odnose. Našim strankam veliko pomeni, da imajo zanesljivega in odzivnega dobavitelja kvalitetnih produktov. Takšni nameravamo ostati tudi v prihodnje. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
RFID značke NFC

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem MAVE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri MAVE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem MAVE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več